2021 Grammy Ödülleri adayları açıklandı

31 Ocak´ta yapılacak olan Grammy Ödülleri malum salgından dolayı geçen senelerden farklı olacak. Yine de adayların açıklanmasıyla müzik sektöründe tören heyecanı başladı. Üç kız kardeşten oluşan rock grubu Haim´den Anne Frank´ın Günlüğü uyarlamasına bu yıl kayıt piyasasına damga vuran Yahudi adaylara göz atalım.

Selin KANDİYOTİ Kültür
2 Aralık 2020 Çarşamba

BÜYÜK ÖDÜLLER

Haim Kardeşler (soldan sağa) Danielle, ESte ve Alana

Alana, Danielle ve Este Haim’den oluşan rock grubu Haim, Yılın Albümü Ödülüne ‘Women in Music Part III’ ile, En İyi Rock Performansı Ödülüne ise ‘The Steps’ ile aday oldu. Grubun bu üçüncü albümünün tanıtımı haziran ayında Yahudi bir ‘deli-şarküteri’de yapılmıştı. Daha önceki albümünü de aynı şekilde bir deliden yapan grup ücretlerini matza köftesi çorbası olarak almışlardı. Konser sırasına üç kardeş bat-miztva törenlerini detaylıca anlatmıştı.

Yahudi müzisyen Jack Antonoff müzik endüstrisinde en büyük pop yıldızlarının mutlaka kapısını çaldıkları bir yapımcı… Kendisi, Davud’un yıldızı olan kolyesini çoğu zaman boynunda çıkarmıyor. Yılın Yapımcısı Ödülüne aday gösterilen Antonoff, en son Taylor Swift ve Sia ile çalıştı. Diğer çalıştığı müzisyenler arasında Bruce Springsteen, Lana del Ray, Pink gibi isimler bulunuyor. Toplam 35 Grammy adaylığı bulunan Taylor Swift, haziran ayında çıkardığı ‘Folklore’ albümü ile bu yıl beş adaylığa hak kazandı. Bu albümün ardında Antonoff’un imzası bulunuyor.

2020’de TikTok’ta viral olarak yeni çıkış yapan Yahudi rapçi Doja Cat (gerçek ismi Amalaratna Zandile Dlamini) En İyi Yeni Şarkıcı Ödülüne aday oldu. Parçası ‘Say So’ Yılın Kaydı ve En İyi Solo Pop Performansı Ödülüne aday. Anne tarafından Yahudi olan sanatçının babası Güney Afrikalı.

Şarkıcı J.P. Saxe, ‘If the World was Ending’ şarkısı ile Yılın Şarkısı Ödülüne aday. Saxe’ın büyükbabası Grammy Ödüllü viyolonselist ve bir Holokost kurtulanı olan Janos Starker.

J.P. Saxe

İsrailli bir babanın oğlu olan Daniel Maman -bilinen adıyla Alchemist- En İyi Rap Albüm Ödülüne aday gösterildi. Ünlü hip hop yapımcısı daha önce Eminem, 50 Cent gibi onlarca rapçiyle çalışmıştı.

Komedi gösteriler

Tiffany Haddish

İki Yahudi komedyen Jerry Seinfeld ve Tiffany Haddish, En İyi Komedi Albüm dalında aday gösterildi. Netflix’te gösterilen ve gerçek bat-miztva’sını kutladığı ‘Black Mitzvah’ adındaki komedi müzikalde Haddish, Afrikalı Amerikan kültüründe erkekliğe ya da kadınlığa resmi geçiş töreni yapılmadığına dikkati çekmek ve kendi hayat tecrübesini anlatmak istemişti. Seinfeld, ‘23 Hours to Kill’ adını verdiği şovda hayranlarını güldüren bir saatlik bir stand up’a imza atıyor. Bu gösteri de Netflix’de yayında.

Müzikaller ve film müzikleri

 The Prince of Egypt

Stephen Schwartz’ın uyarladığı ‘The Prince of Egypt’, En İyi Müzikal Albümü Ödülü için adaylık kazandı. Kayıt Pesah Bayramından hemen önce yayınlanmış, Musa Peygamber’i ve Mısır’dan çıkış hikâyesini anlatmasıyla güzel bir zamanlama olmuştu.

Schwartz bu kategoride yine Yahudi olan rakipleri Alan Menken ve Howard Ashman ile yarışıyor. Off-Broadway’de yeniden canlandırılan ve kaydedilen ‘Little Shop of Horrors’ adlı müzikalin bestesi Menken’e, sözleri ise Ashman’a ait. Bu ikili daha önce Little Mermaid, Aladdin ve Beauty and the Beast gibi Disney’in en bilinen müzikallerinde birlikte çalışmıştı. Ashman, 1991’de henüz 40 yaşındayken AIDS ile mücadelesini kaybetmişti.

Film müzikleri kategorisinde Yahudi bestekâr Thomas Newman ‘1917’ filmiyle aday oldu. Kazanırsa bu Newman’ın yedinci Grammy Ödülü olacak. Taika Waititi’nin yönettiği Holokost’u kara mizah ile resmeden ‘Jojo Rabbit’ adlı filmin toplama müziklerden oluşan soundtrack’i de Grammy’ye aday.

‘Her’ ve ‘Where the Wild Things Are’ filmlerinin yönetmen koltuğundaki Yahudi asıllı Spike Jonze bu defa ‘Beastie Boys Story’ adlı belgeselle, müzikle ilgili en iyi film adaylığına hak kazandı. Apple TV’de yayınlanan belgesel, üç üyesi de Yahudi olan bir rap grubunun hikâyesini anlatıyor.

Beyonce’nin kendisi Yahudi olmamakla birlikte imzası bulunan ‘Black is King’ adındaki görsel albümü aynı kategoride yarışıyor. 

Beyoncé

Bu filmde Beyoncé ‘Black Lives Matter’ hareketine destek verirken Afrika diasporasının hikayesini Hazreti Musa’nın hayatından esinlenerek anlatıyor. Filmin bir diğer ilham kaynağı Lion King müzikali.

Anne Frank uyarlaması

En İyi Klasik İncelemesi kategorisinde Anne Frank’ın Günlüğü’nün orkestra uyarlaması aday gösterildi. San Francisco Senfoni Orkestrası tarafından icra edilen yapıt Isabel Leonard tarafından seslendiriliyor. Orkestranın şefi Michael Tilson Thomas daha önce aynı performansı 1990’da bu defa Anne Frank’ı seslendiren Audrey Hepburn ile gerçekleştirmişti.

İsrailli viyolonselist Matt Haimovitz, ‘Woolf, L.P Fire and Flood’ yapıtıyla aynı kategoride yarışıyor. Haimovitz, on yıl evvel de Grammy’e aday gösterilmiş fakat kazanamamıştı.  

Diğer önemli adaylıklar

Drake

Siyahi Yahudi rapçi Drake bu yıl Grammylerde ‘Life is Good’ ile En İyi Video Klip, ‘Laugh Now, Cry Later’ ile En İyi Müzikal Rap Şarkısı ve En İyi Rap Şarkısı olmak üzere üç adaylığa hak kazandı.

2016’da vefat eden Leonard Cohen’in ölümünden sonra oğlu tarafından çıkarılan albümü ‘Thanks for the Dance’ En İyi Folk Albümü kategorisinde aday. Bu albüm Cohen’in 15. ve son albümüydü. 2010’da Yaşam Boyu Başarı Grammy Ödülünü kazanan Cohen, 2018’de ‘You Want it Darker’ albümüyle ölümünden sonra Grammy kazanmıştı.

 



Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün