İsrail´de meclise Engizisyon kurbanlarını anmak için kanun sunuldu

İsrailli Milletvekili Michal Cotler-Wunsh 1 Kasım İspanyol Engizisyonu Kurbanları´nı hatırlamak için meclise kanun tasarısı sundu.

Dünya
27 Kasım 2020 Cuma

Milletvekili Michal Cotler-Wunsh, meclise Engizisyon kurbanlarını anmak için bir yasa tasarısı sundu. Eğer yasa onaylanırsa anma günü her yıl 1 Kasım'da, 1478 yılında İspanyol Engizisyonu resmi kuruluş tarihinde yapılacak.

Tasarıyı imzalayanlar arasında Dışişleri ve Savunma Komitesi Başkanı Zvi Hauser ve Milletvekili Oded Forer gibi tanınan önemli isimler yer alıyor. Yasada, Eğitim Bakanı'nın Engizisyon’da Yahudilerin ve torunlarının İspanya ve Portekiz'den kovulmasıyla ilgili eğitim faaliyetlerini ve kaynaklarını düzenlemesi de dahil olmak üzere bazı etkinlikler yapılması talep edildi. Diaspora İşleri Bakanı ise, Engizisyon kurbanlarının anısına resmi bir devlet töreni düzenlemeden sorumlu olacak ve mecliste bu konuda özel görüşmeler yapacak.

Son yıllarda Yahudi cemaatlerinde çeşitli görevlerde bulunan Fundación Başkanı David Hatchwell Altaras yaptığı açıklamada, "Engizisyon, insanlık ve halkımızın tarihi için karanlık bir sayfaydı. Bu olay fanatizm ve hoşgörüsüzlük olarak hatırlanmalıdır. Yine de bu tarihi olayı, İspanyolca konuşan dünya ile Yahudi halkı arasında saygıya dayalı daha olumlu bir gelecek için kullanmalıyız’’ ifadelerine yer verdi. Ayrıca Fundación’ın, binlerce yıllık Yahudi yaşamını ve İspanya'ya ve dünyanın geri kalanına olan katkısını vurgulamak için Madrid'de bir müze inşa ettiğini açıkladı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün