Sinagog saldırısından 2 yıl sona, Pittsburgh beyaz üstünlükçü grupların merkezi oldu

ABD tarihinin en kanlı antisemit saldırısından iki yıl sonra, Yaşam Ağacı Sinagogu tetikçisini ilham kaynağı olarak gören beyaz üstünlükçüler için Pittsburgh şehri hac bölgesi haline geldi.

Dünya
25 Kasım 2020 Çarşamba

Aşırılık yanlısı faaliyetleri takip edenler, Pittsburgh'un beyaz üstünlükçü faaliyetler için bir merkez haline geldiğini belirtiyor. Geçtiğimiz birkaç hafta içinde beyaz üstünlüğünü savunan bir grup, şehrin ana caddesinde bir gösteri düzenledi. Bölgede, beyaz üstünlükçü yanlısı bir müzik festivaline yaklaşık 100 kişi katıldı. Yerel Yahudileri öldürmek için internette sesli bir çağrı yayınlayan bir beyaz üstünlükçü mahkûm serbest bırakılırken, milliyetçi sloganlar taşıyan broşürler şehri kağıt yığını haline getirdi.

Pittsburgh Yahudi Cemaatindeki güvenlik uzmanları, beyaz üstünlükçülerin Batı Pennsylvania Eyaletine geliş sebeplerinin kısmen, 11 kişinin ölümüne yol açan sinagog saldırısı olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, “Aşırı sağ kesim, tetikçiyi bir rol model olarak görüyor. Beyaz üstünlüğünü savunan çevirimiçi forumlarında, saldırgandan ‘aziz’ olarak bahsettikleri apaçık ortaya çıktı” sözleriyle durumu açıklıyor.

Yerel Yahudi Cemaati Güvenlik Direktörü Shawn Brokos, "Bazı beyaz üstünlükçü, neo-Nazi örgütlerinde, tipik olarak tetikçiye saygı duyulur" dedi. Brokos, sinagog saldırısına istinaden "İşte tam da bu nedenle, Pittsburgh daha görünür ve birçok yönden beyaz üstünlüğüyle eşanlamlı hale geldi" dedi.

Yetkililer bahsi geçen bu beyaz üstünlüğünü savunan gösteriyi özellikle endişe verici buluyor. FBI'a göre 7 Kasım'da, Teksas merkezli Patriot Front adlı aşırılık yanlısı bir grubun 100'den fazla üyesi, "İki parti, bir tiranlık" yazan pankartlarla duman püskürterek, şehrin Allies Caddesinden aşağıya yürüdü. Çoğunluğu erkeklerden oluşan kalabalık, güneş gözlükleri takmış ve askeri tarzda giysiler giymişti.

Sinagog saldırısının gerçekleştiği Squirrel Hill'deki Yahudi mahallesi ile bölgenin farklı yerlerinde ise, Yahudi karşıtı el ilanları ve duvar yazıları görülüyor.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün