ABD tarihinin ´ilk Yahudi ikinci Beyefendisi´

Kamala Harris ABD´de ilk kez başkan yardımcılığına bir kadının seçilmesiyle tarih yazarken, bir taraftan da kocası Douglas Emhoff bu pozisyondaki ilk erkek eş ve ilk Yahudi olmasıyla tarih yazıyor. Geçmişte bu pozisyona yalnızca Second Lady´ler gelirken bu ilk Yahudi ‘Second Gentleman´ı tanıyalım.

Selin KANDİYOTİ Kültür
11 Kasım 2020 Çarşamba

ABD Seçilmiş Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Seçilmiş Başkan Joe Biden ile zaferini ilan ettikten sonra gözler bu ikilinin özel hayatlarına döndü. Harris başkan yardımcısı pozisyonuna seçilen ilk kadın, ilk siyahi ve ilk Asyalı Amerikalı oldu. Eşi Douglas Emhoff ise bu pozisyondaki ilk erkek ve cinsiyeti fark etmeksizin bu kadar yüksek bir mertebeye gelmiş ilk Yahudi oldu.

İlk görüşte aşktan evliliğe

İş ve eğlence sektörlerinde milyonlarca dolarlık davalarda adını başarıyla duyuran Avukat Douglas Emhoff, eşi Kamala Harris ile bir arkadaşlarının aracılığı ile ‘kör randevu’ ile bir araya geldi. 2013’te her ikisi de boşanmış ve 40’larındaydı. Kamala Harris’in halkla ilişkiler sektöründen bir arkadaşının tavsiyesi üzerine ikili cep telefonunda mesajlaştıktan bir gün sonra akşam yemeğine çıktı. Harris o günlerde Kaliforniya başsavcısıydı ve tanınmış siyasi bir kişilik olmasından dolayı üzerinde bir baskı hissediyordu. Ertesi sabah Emhoff, “Bu oyunlar için fazla büyüğüm” ifadesini kullandığı bir e-posta yazarak Harris’i beğendiğini ve bu ilişkiyi yürütmek istediğini belirtti. Bir yıl geçmemişti ki bir akşam evde yemek için ne sipariş vereceklerini tartışırken aniden Emhoff hayatının geri kalanını onunla geçirmek istediğini söyledi. Bunun üzerine Harris “İyi, tavuk mu istersin, balık mı?” diye sorunca Emhoff dizinin üzerine çöktü ve cümlesini tekrar etti. Harris yüksek sesle ağlamaya başlayınca Emhoff bir cevaba ihtiyacını olduğunu söyledi ve nihayet ‘evet’ yanıtını aldı.   

 

Çift Santa Barbara’da bir mahkeme salonunda evlendi. Düğünü yöneten Harris’in kız kardeşiydi. Düğünde hem Yahudi hem de Hint geleneklerinden dokunuşlar vardı. Harris anne tarafından Hintli, baba tarafından ise Jamaikalı. Emhoff cam bir bardak kırarken, Harris ona takması için geleneksel Hint çelenk askılardan vermişti.

Emhoff bekar bir babaydı ve eski eşi Kerstin ile ılımlı bir ilişkisi vardı. Harris hem Emhoff’un kızı Ella ve oğlu Cole hem de eski eşi tarafından sıcak karşılandığını belirtmişti.

 

‘Momala’

Ağustos ayında henüz adayken yaptığı bir konuşmada Harris şöyle demişti: “Ailem benim her şeyim. Kariyerim boyunca birçok unvanım oldu. Kesinlikle başkan yardımcısı harika olur ancak ‘momala’ kesinlikle benim için her zaman en anlamlısı olacak.” Üvey çocukları tarafından uydurulmuş ‘Momala’ kelimesi İngilizcede anne anlamına gelen ‘mom’ ile ‘Kamala’nın birleşiminden oluşuyor.  Aynı zamanda ‘momala’ Yidiş dilinde ‘annecik’ anlamına gelen ‘mamele’ kelimesi ile aynı şekilde telaffuz ediliyor. Bu takma isim Harris’in Emhoff ailesi ile ne kadar yakın bağları olduğunun göstergesi. Harris kayınvalidesi ve kayınpederi ile de iyi ilişkiler içinde. İlk tanışmalarında, Emhhoff’un annesi Barbara, Harris’in yüzünü ellerinin arasında alarak ve eşine seslenerek, “Bak şuna, televizyonda göründüğünden daha güzelsin. Mike, bak şu kıza” demişti.

Harris’e adanmış bir Instagram hesabı

 

Emhoff’un sosyal medyası eşiyle fotoğrafları ve onun için güzel sözlerle dolu. Harris başkanlık münazarasına çıkmadan evvel Instagram hesabına birlikte bir resimlerini koyarak şöyle yazmıştı: “Seni seviyorum ve sana inanıyorum. Seninle gurur duyuyorum. Tüm dünya, benim -çok şükür ki- her gün görebildiğimi görecek. Harikasın.”

Emhoff bir defasında eşi sahnede bir konuşma yaparken hayvan hakları koruyucusu bir protestocunun Harris’e doğru atılarak mikrofonunu alması üzerine, koşarak eşinin yardımına koşmuş ve protestocuyu sahneden uzaklaştırmıştı.  Emhoff sosyal medyada “Biz iyiyiz. Onun için her şeyi yaparım” yazmıştı.

Emhoff eşinin kampanyası sırasında verdiği bir röportajda inancı ve ait olduğu Yahudi topluluğuna daha bağlı hale geldiğini belirtmiş, ülke çapında birçok Yahudi cemaat lideri ve haham ile bir araya gelerek sohbet ettiğini belirtmişti. Harris’in zaferinden sonra Twitter’da Emhoff’un Yahudi kimliği konu olmuş, ‘Jewish husband- Yahudi koca’ etiketi trend olmuştu.

Kamala Harris’in Yahudiler ve İsrail ile ilgili duruşu

Harris ABD’nin en büyük Yahudi lobisi olarak bilinen AIPAC’a her zaman güçlü desteğini gösteren bir senatör oldu. Seçilmiş Başkan Yardımcısı, diğer Demokratlar gibi İsrail’e yapılan yardımları herhangi bir siyasi koşula bağlayacağını belirten bir söyleme girmedi. Başkanlık yarışında Harris kendini ılımlı senatörlerden bile ayırarak BM’nin İsrail’i kınama oylamasına karşı olduğunu belirtti ve İsrail’in politikasını şekillendirecek herhangi bir eleştiride bulunmaktan kaçındı.

Diğer Demokratlar gibi Harris İsrail’in Batı Şeria’nın bazı bölgelerini olası ilhak planına karşı çıkıyor ve her iki ülkenin de tek taraflı hareketlerde bulunmaktan kaçınması gerektiğini belirtiyor. Harris diğer senatörlerin aksine ilhak konusunun ABD ile İsrail arasındaki ilişkileri bozabileceğini belirten mektubu imzalamadı.

Eski bir savcı olan Harris suç karşısında sert duruşu ile biliniyor. En son 2018’deki Pittsburgh Sinagogu saldırısıyla sarsılan Yahudi topluma yönelik sık görülmeye başlanan antisemit saldırılar göz önüne alındığında bu büyük bir artı olarak görülüyor. Harris, San Francisco’da savcıyken nefret suçları birimini kurmuş, başsavcıyken ise 2012’de yazdığı rapora göre Kaliforniya’da en fazla nefret suçu Yahudilere karşı işlenmişti. Senato’dayken Harris nefret suçlarının raporlanmasını daha düzenli hale getirmiş ve dini kuruluşları nefret suçlarının öncelikli hedefi olduğunu ve korunması gerektiğini belirten bir kararnamenin geçmesini sağlamıştı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün