ABD’den Kudüs doğumlu vatandaşlarına ‘doğum yeri İsrail’ izni

ABD yönetimi, Kudüs’te doğan Amerikalıların pasaportlarında İsrail‘i doğum yeri olarak göstermesine izin verdi.

Dünya
30 Ekim 2020 Cuma

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yönetmelik kapsamında Kudüs'te doğan ABD vatandaşlarının bugünden itibaren pasaport işlemlerinde doğum yerini İsrail olarak seçebileceğini, İsrail olarak seçmeyen vatandaşların doğum yerinin ise Kudüs olarak kalabileceğini belirtti.

Pompeo, yaptığı yazılı açıklamada, yeni yönetmeliğin Kudüs'ün 2017’de ABD Başkanı Trump tarafından İsrail'in başkenti ilan edilmesi ve ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması kararlarıyla ilişkili olduğunu söyledi.

Öte yandan Pompeo, Gazze Şeridi, Golan Tepeleri ve Batı Şeria'daki doğum yerlerine ilişkin yönetmelikte değişiklik olmadığını ifade etti., bu kararın İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalardan bağımsız alındığını savundu.

Pompeo: "ABD, Başkan Donald Trump'ın kararı ile Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımlasa da İsrail'in Kudüs'teki egemenlik sınırlarına karışmamaktadır. Bu konu, iki taraf arasındaki müzakerelere bağlıdır. ABD, kalıcı bir barış anlaşmasını sağlamak konusundaki kararlılığını sürdürüyor. Filistinlileri masaya gelip, müzakere etmeye davet ediyorum“ dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün