Trump, İsrail ve Sudan’ın ilişkilerini normalleştireceğini duyurdu

Trump, Sudan’ın İsrail ile bağlarını normalleştireceği açıkladı. Bu anlaşma, İsrail’in Arap devletleriyle, ABD aracılığıyla yaptığı 3. anlaşma olacak.

Dünya
26 Ekim 2020 Pazartesi

Trump, cuma günü, İsrail Başbakan Netanyahu, Sudan’ın Egemen Konsey Başkanı Orgeneral, Abdülfettah El Burhan ve Sudan Başbakan’ı Abdullah Hamduk ile telefonda görüştü. Görüşme sırasında Oval Ofis’e muhabirleri çağırdı ve “İsrail ve Sudan barış yapmayı kabul etti” dedi. Netanyahu telefonda, “Bu yeni bir dünya, herkesle işbirliği yapıyoruz, daha iyi bir gelecek inşa ediyoruz” diye yanıtladı. Trump, “Daha pek çok anlaşma geleceğini” ayrıca, “Sudan’ın yaptığı terör saldırılarının tazminatını ödediği takdirde ABD’nin terör listesinden çıkartılacağını” belirtti.

Netanyahu, görevde olduğu on yılı aşkın süre boyunca Filistinlilerle herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini için Afrika’daki eski düşman ülkelerle ve Arap dünyasıyla bağlar kurmayı öncelik haline getirdi. 

Anlaşma, Arap ülkelerini ortak düşmanları olan İran’a karşı birleştirmeyi hedefliyor. Aynı zamanda Trump’ın başkanlık seçimlerinden sadece günler önce yaptığı yeni bir dış politika başarısı olarak dikkat çekiyor.  

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün