Monako: Oransal olarak dünyada en çok Yahudi’nin yaşadığı şehir

Dünya
2 Ekim 2020 Cuma

Monako, İsrail’in dışında, nüfus oranına göre, dünyada en çok Yahudi’nin yaşadığı şehir. Fransa’nın güneydoğusunda kalan, Akdeniz’in turizm cennetinin Yahudi hayatı da gittikçe zenginleşiyor.

JTA, şehrin iki hahamından topladığı verilere göre, Monako’da geniş topluma oranla Yahudi nüfusunun yüzde beş oranında olduğunu belirtiyor. Aynı zamanda onlarca kumarhaneye ev sahipliği yapan, siyasetten bağımsız olan zenginler şehrinin 38.600 kişilik nüfusunun 2000 kişisi Yahudi.

Dünyanın en küçük ülkelerinden ama bir o kadar da zengin ülkesi Monako’da dünyanın en lüks otellerinin yanı sıra, sokaklarda ardı ardına park etmiş süper arabaların oluşturduğu görüntüler doğal manzaralardan.

Son yıllarda Monako’da Yahudi cemaati de büyük gelişme gösterdi. 2007’de açılan belki de dünyanın en lüks sinagogu da bu gelişmenin en büyük ispatı.

Edmond Safra adlı sinagog bankacılık ile uğraşan Safra ailesinin 10 milyon dolarlık bağışı ile yapıldı. Sinagog binası şehrin yüksek refah ve zenginliğini yansıtan bir şekilde inşa edilmiş. Binanın içinde taştan inşa edilmiş dev bir Tevrat kitabı var ve duvarları da Kudüs taşları ile bezenmiş. Sinagog binası Akdeniz’in tuzlu suları ve ünlü Monako marinasına bakıyor, ancak bu manzarayı gören hiçbir cama sahip değil.

Kendilerine Safra Cemaati diyen Yahudi toplumunun hahamı Rav Daniel Torgmant basına yaptığı açıklamada, Edmond Safra Sinagogu’nun mimarisi ile, gerek küçük Monaco Yahudi cemaatinin, gerek yolu bu zengin şehre düşen, laik olsun, konservatif olsun, Yahudi turistlerin içindeki Yahudi ruhunu tekrardan alevlendirdiğini belirtiyor.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün