‘II. Dünya Savaşı’ndan kaçan çocuk’ temalı giyim koleksiyonuna tepki

Giyim firması Smiffys, ´II. Dünya Savaşı´ndan kaçan çocuk’ temalı çocuk koleksiyonu nedeniyle dünya çapında eleştiri oklarının hedefi oldu.

Dünya
23 Eylül 2020 Çarşamba

Avustralyalı büyük kostüm markası Smiffys, son olarak tasarlayıp pazarladığı kostümlerden biri özellikle Soykırım’ın sembollerinden biri haline gelen Hollandalı genç kız Anne Frank'ın giydiği giysilerle çarpıcı bir benzerlik taşıyordu.

Resmi Smiffys sitesi kostümü "II. Dünya Savaşı'ndan kaçan kız" olarak adlandırırken, ürünü denizaşırı ülkelerde satan tanınmış bir alışveriş sitesi ise kıyafeti "Anne Frank kostümü" olarak pazarladı. Söz konusu site, gelen şikâyetler üzerine kız çocuklara yönelik kostümü satıştan kaldırdı. Kostüm, Anne Frank’ın giyimine benzerliği nedeniyle ABD’de mağazalardan da kaldırıldı.

Avustralya'nın önde gelen sivil haklar örgütü olan Anti-Defamation Commission (ADC), Avustralya'daki mağazalara savaştan kaçan kız ve savaştan kaçan erkek çocuk kostümlerinin mağaza raflarından kaldırmaları çağrısında bulundu. ADC Başkanı Dr. Dvir Abramovich, yaptığı açıklamada, kostümün ‘zevksizlik, duyarsızlık ve Holokost'un önemsizleştirilmesi’nde yeni bir ‘düşük seviye’ olduğunu belirtti. Abramovich, "Acı ve trajediden kâr elde etmeyi amaçlayan bu kostüm üretimi çizgiyi aşıyor. Bu ucuz sömürü, zamanında tahliye edilmeyen ve korkunç ölümlere maruz kalan milyonlarca çocuğun anısını yaşatmanın yolu kesinlikle değildir" dedi.

Amazon’da da satışta olan "İkinci Dünya Savaşı tahliye edilen kız" kostümü hakkındaki yorumlar birbirinden çok farklı. Bazı kullanıcılar görüntülere öfke gösterirken, bazıları ürünün ‘kaşıntılı’ kumaşına tepki göstermiş. Bazı kullanıcılar ise kostümün Frank'e benzemesinden memnun kalmıştı. Ürün perakende sitesinde genel olarak 4,3 puan aldı. Söz konusu kostüm Smiffys'in sitesinden ve diğer bazı büyük uluslararası perakende şirketlerinden satın alınmaya devam ediyor.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün