Danimarka Parlamentosu Yahudi sünnetini yasaklamak için toplanacak

Danimarka parlamentosu gündemine aldığı geleneksel Yahudi sünnetini yasaklama kanun teklifini bugünlerde görüşecek. Kanun teklifi, tıbbi olmayan sünneti tamamen yasaklamayı öngörüyor.

Dünya
7 Eylül 2020 Pazartesi

Danimarka Yahudi Cemaati Başkanı Henri Goldstein, kanun teklifini, “2. Dünya Savaşı’ndan bu yana Danimarka Yahudi cemaatinin başına gelmiş en kötü şey” sözleri ile yorumladı. 

Söz konusu kanun teklifi ilk defa geçtiğimiz ay sol görüşlü parti Forward’ın lideri ve İçişleri eski Bakanı Simon Emil Ammitzboll-Bille tarafından hazırlandı. Ammitzboll-Bille, Yahudi sünnetine karşı muhalefetini şöyle savunuyor: “Küçük çocukların bir tarafının kesilmesinin eski dini bir gelenek var diye kanuni bir durum olacağını düşünmüyorum. Bu benim prensibim. İnsanlar vücutları hakkında kendileri karar vermeli. Bu da çocuk 18 yaşına geldiğinde ancak kanunen mümkün olur.

Dolayısı ile kanun teklifi geleneksel sünnete ancak 18 yaşındaki kişinin rızası ile izin vermeyi öngörüyor.” 

Bugünlerde Avrupa’da liberal ve sol kanatta birçok siyasetçi benzer argümanları savunarak geleneksel sünnete karşı çıkıyor. Ancak yasak kararı, sağ ve merkez görüşlü siyasi kanatta ise, inanç özgürlüğünü kısıtlama olarak görülüyor.

Danimarka Habad Hareketi Temsilcisi Rav Yitzi Loewenthal, iktidardaki Sosyal Demokrat Parti üyelerinin kanun teklifine tepkilerinin ne olacağının bilinmediğini, dolayısıyla konunun ciddi olduğunu belirtti.

2018’de benzer bir kanun İzlanda’da meclisten onay almış ancak uluslararası Yahudi kurumlarının tepkisinden sonra geri çekilmişti.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün