Ultra-Ortodoks katılımıyla, Netanyahu karşıtı gösterilerdeki protestocu sayısı daha da arttı

İsrail’de, on haftadır süren protestoların ardından, cumartesi gecesi yaklaşık 20 bin kişi, Kudüs’teki başbakanlık konutunun önünde toplanarak Netanyahu’nun istifasını istedi.

Dünya
2 Eylül 2020 Çarşamba

Bu haftaki protestolara, Roş Aşana kutlamaları için Ukrayna’nın Uman şehrine uçmalarını engellemeye çalışan Netanyahu’yu protesto eden Bratslav Hasidim mezhebi üyeleri de  katıldı. Protestocular, korona virüsü salgını ile mücadeledeki başarısızlığı, salgın sebebiyle ortaya çıkan ekonomik kriz ve hakkındaki yolsuzluk davaları nedeniyle Başbakan Netanyahu’nun istifasını istedi. 

Polis, protestocu sayısını 20 bin olarak açıklarken, organizatörler protestoculara dağıtılan bileklik sayısına dayanarak, bu sayının 30 binden fazla olduğunu aktardı.   

Daha önceki haftalardaki gösterilerin aksine, polis ve göstericiler arasında çatışma yaşanmadı. Polis, hoparlör ve mikrofonların kapatılma saatini sokağa çıkma yasağının başladığı saat olarak belirlerken, gece yarısını bir saat geçene kadar hiçbir protestocuyu dağıtmaya çalışmadı. İsrail medyasında çıkan haberlere göre on altı kişi gözaltına alındı veya tutuklandı.

Ayrıca, cumartesi gecesi İsrail saatiyle 21.00’de dünyanın 18 farklı şehrinde yaşayan İsraillilerin katıldığı gösteriler gerçekleşti. Bir şehirdeki gösterinin bitimiyle diğer bir şehirdekinin başladığı gösteriler Facebook’dan canlı olarak yayınlandı. 

Gösteriye katılan şehirler arasında, Kudüs’ün yanı sıra, Amsterdam, Boston, New York, Atlanta, Chicago, San Francisco, Cambridge, Toronto, Basel, Los Angeles, Vancouver, Berlin, Miami, Oslo, Madrid, Paris, Kopenhag ve Washington DC vardı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün