1 saniyede sonuç veren COVID-19 testi

İsrailli bilim insanları geliştirdiği, bir saniyede sonuç veren korona virüsü testi yüzde 95 oranda güvenli.

Dünya
21 Ağustos 2020 Cuma

Şeba Tıp Merkezi ile İsrail yüksek teknoloji şirketi Newsite Imaging’in birlikte geliştirdiği testin klinik denemeleri 400 kişi üzerinde denendi. Sonuçlar son derece başarılı, hata oranı sadece yüzde 5 olarak hesaplandı. İsrailli uzmanlar yeni test metodunun yakında dünyada standart olacağını tahmin ediyor. 

Kısa sürede sonuç almanın kritik olduğu salgın günlerinde insanlık için yeni bir umut olacak test, hastanın özel bir sıvıyı gargara yaptıktan sonra bilgisayar faresi büyüklüğünde bir alete tükürmesi ile çalışıyor. Bilgisayara USB çıkışından bağlanan bilgisayar faresi büyüklüğündeki yüzeyde oluşan tepki, bir PC’de mili saniyeler içinde analiz ediliyor ve sonuç bir saniyede ekranda çıkıyor. 

Times of Israel’e konuşan Prof. Eli Schwartz, yöntemin inanılmaz derecede hızlı çalıştığını ve maliyetinin de ucuz olduğunu belirtti. Prof Schwartz sistemin havaalanları gibi büyük kalabalıklar barındıran kamu alanlarında hastalığın yayılmasını önlenmede devrim niteliğinde olduğunu da ifade etti. 

Günümüzde böyle yerlere girişte her ne kadar ateş ölçümü yapılsa da kanında virüs taşıyan ve henüz enfeksiyon belirtileri göstermeyen veya hiç göstermeyecek taşıyıcıları önlemede ateş ölçümü yetersiz kalıyor. Bir saniyede COVID-19 testi bu durumda salgını önlemede kritik rol oynayabilir.

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün