KALPTE AMELİYATSIZ BYPASS TEKNOLOJİSİ

İleri derecede kalp yetmezliği olan ve kalbe stent ya da cerrahi bypass yapılamayan ya da yaptırmak istemeyen hastalarımıza artık yeni, FDA onaylı bir cihazla uygulama; EECP teknolojisi.

Sağlık
7 Ağustos 2020 Cuma

EECP; vücudun belden aşağısına kalp atışları ile aynı sıklıkta senkronize bir kompresyon ve basınç uygulayarak yapılan bir tedavidir. Genelde,  günde 1-2 saatten, 35 saatlik kürler şeklinde uygulanmaktadır. Ameliyatsız, ağrısız, acısız, maliyeti düşük, kansız ve uygulaması çok özellikli olan tedavidir. Kalbi besleyen koroner damar sistemine ve organların kanlanmasına ve dolayısı ile tüm vücuda dolaşımı artırıcı ve dokuların kanla beslenmesini ve oksijen beslenmesini sağlamaktadır. Bu tedavinin en önemli bilimsel zemini; 1995 yılında Amerika’da FDA onayı almış olmasıdır. Amerika, Avrupa ve tıp literatüründe dünyada birçok ülkede yapılmış 1200’ün üzerinde bilimsel çalışmalarla EECP tedavisinin bilimsel etkinliği kanıtlanmıştır.

           EECP :

  • Atardamarları damar sertliğine karşı korumaktadır. Kalbi besleyen damarların hastalığında, yeniden oluşacak darlıkları engellemektedir. Hastanın uzun süre yakınmasız ve daha az ilaç kullanarak yaşamasını sağlamaktadır. Böylelikle, sık sık hastaneye gitmek zorunda kalınmadan, tekrar tekrar kalp anjiyosu yapılmadan, tekrar tekrar stent takılmasına ve bypass ameliyatına gerek kalmadan hastalar yaşayabilmektedir.
  • EECP tedavisi, kalp damarlarını genişletmekte, kalp kasında kollateral denen çok sayıda yan dal ve damar filizleri oluşturarak, doğal bypass’lar oluşturmaktadır. Böylece, damarlarda oluşmuş darlıklar nedeni ile yeterli kan alamayan kalp bölgelerinin kanlanması düzelmekte, hastalarımızın nefes darlığı, yürüme kısıtlılığı,  göğüs ağrısı yakınmaları ortadan kaybolmaktadır.
  • Vücutta tüm organların kanlanmasını arttırmakta ve vücudun daha verimli çalışmasını sağlamaktadır. Örneğin; şeker hastalarında pankreasın daha iyi kanlanması ve metabolizmanın artışı ile kan şekeri kontrolünü kolaylaşmaktadır. Kalp yetersizliği olan hastalarda da böbrek kanlanmasının artışı ile idrar miktarı artarak, vücutta biriken ödem sıvısı kaybolmaktadır.
  • Vücuttaki doğal kök hücre aktivitesini arttırarak, hücre yenilenmesine destek olmaktadır. Kalp krizinden sonra kalp yetersizliğinin, beyin enfarktüsünden sonra felç etkilerinin de daha hızlı toparlanmasını sağlar.

Yukarıda sayılan özellikleri ile EECP ile Ameliyatsız Bypass Tedavisi, atardamar tıkanıklığı ve koroner kalp hastalığında,  hastalığı kontrol altına almakta ve hastalığın ilerlemesini önlemektedir. Özellikle hastalığı çok ilerlemiş ve başka bir tedavi yöntemi ile cevap alınamayacak duruma gelmiş hastalarımız için önemli bilimsel etkin tedavi seçeneğini oluşturmaktadır. Ağır kalp yetmezliği olup,  kalp nakli sırasında bekleyen hastalarda bile EECP ile ameliyatsız kansız bypass tedavisi ile şikayetlerinden kurtulup,  aktif yaşama dönüyorlar.

EECP çok etkili ve Saygın Klinik’te direkt uzman doktorunuzca uygulama yapılıyor! 

EECP tedavisinin etkilerini öğrenen herkesin ilk aklına gelen soru neden bu cihazın yaygın olmadığıdır. Bu kadar yararlı ise neden yaygın kullanılmıyor? Neden kalp hastalığı olanlara önce bu tedavi uygulanmıyor? Hatta neden kalp hastalığı riskleri olanlara korumak amacı ile uygulanmıyor? 

Bunun en önemli sebeplerinden birisi, EECP cihazının ciddi maliyetleri olan bir yatırım olmasıdır.

Ne yazık ki, tüm dünyada ve ülkemizde de  yerleşmiş inanç şudur ki; hastalıkların tedavisinde ne kadar ileri teknoloji ürünü ve pahalı yöntemler uygulanırsa, uygulayan merkez ve doktor o kadar gereksiz itibar görüyor. Bu nedenle tıp merkezleri milyon doları aşan yatırımlarla kalp hastaları içini anjiyografi ve stent uygulanabilecek, bypass ameliyatı yapabilecek, yoğun bakım tedavisi uygulanabilecek, kalp yetersizliği olan hastalara yapay kalp ve kalp nakli yapılabilecek üniteleri kuruyorlar. Doktorlar da uzun yıllar bu tür yöntemleri uygulayabilmek üzere eğitim alarak yetişiyorlar.

Bu nedenlerle, hasta ve hasta yakınları bu tedavinin kendileri ve hastaları için yararlı olup olmadığını, ancak bu tedaviyi uygulayan ve yararlı etkilerine tanık olmuş bir doktora sorarlarsa, doğru yanıt alabilirler. Zira Saygın Klinik’teki EECP ile Ameliyatsız Bypass tedavisini de uygulayan bir doktor, hastasına bu tedavinin de bulunduğu seçenekler arasından en uygununu seçmekte ve önermektedir.  EECP tedavisini uygulamayan doktorlar ise, diğer tedavi yöntemleri arasından birini seçmek zorunda kalmaktadır. Bu da zaman zaman, damar yapısı çok da uygun olmayan hastalara stent takılması ya da gereksiz bypass ameliyatı yapılması gibi, sonunda hastanın bir yarar göremediği uygulamalara da yol açmaktadır.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün