“Pandemide yüzlerce kişi beni evlerine, sofralarına ve eğlencelerine misafir etti”

Evde kaldığımız karantina aylarında, günlerimiz sosyal medya canlı yayınlarıyla geçerken, bir isim parti yayınlarıyla kalabalıkları ekran başına topladı. Hobi olarak başladığı DJ’likte geniş kitlelere kendini sevdiren Yosi Gabay ile yarı profesyonel sürdürdüğü bu mesleği ve müzik tutkusunu konuştuk.

Dora NİYEGO Yaşam
28 Temmuz 2020 Salı

Önce sizi tanıyabilir miyiz?

20 Mayıs 1970’te İstanbul’da doğdum. İlkokul, ortaokul ve liseyi Şişli Terakki Lisesinde okudum. İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi Mezunuyum. Şu anda bir ihracat – üretim firmasında ürün geliştirme ve satın alma müdürü olarak görev yapıyorum. Aynı zamanda küçük yaşlardan beri benim için büyük hobi olan DJ’lik mesleğimi de yarı profesyonel olarak sürdürüyorum.

Müziğe ilginiz ne zaman başladı?

Müziğe çok ufak yaşlardan beri büyük ilgim vardı. Ortaokul yıllarımda, cuma günleri okul bitişinde Valikonağı’ndaki Altuğ Müzik’e koşar, en son çıkan plakları almak için neredeyse harçlığımın tamamını harcardım. İlk yıllarda daha çok pop müzik ilgi alanımdaydı. Sonraları pop jazz, Latin jazz ve bigband jazz ile tanıştım ve bu tarz müziklerden geniş bir koleksiyon oluşturdum.

DJ olarak yaptığınız işi detaylarıyla açıklar mısınız?

DJ İngilizce ‘Disk Jokey' kelimesinin kısaltılmışıdır.

DJ’lik mesleğini kısaca tanımlamak gerekirse; bizler dinleyiciler için müzik seçimi yapan, parçalar arası geçişi sağlayarak katıldığı ortamlarda müzik akışını yöneten ve müzikleri miksleyerek dinleyiciye sunan meslek sahipleriyiz.

DJ’liğe ne zaman başladınız? DJ’lik serüveninizi anlatır mısınız?

DJ’liğe başlamam lise yıllarıma denk gelir. O yıllarda müzik marketlerde ‘mix kaset’ diye tabir edilen, güncel şarkıların mixlenmiş olarak yer aldığı kasetler satılmaktaydı. Ben de iki arkadaşımla beraber, önce ikinci el bir mixer edindik. Sonrasında setlerimizi hazırlayıp kaset doldurmaya ve kendi okullarımızda pazarlamaya başladık. Sonrasında okul partilerinde çalmaya başlayarak ilk DJ’lik deneyimimi edindim. Üniversite yıllarımda ve iş hayatımın başında müzikten kopmasam da, DJ’lik yapmaya bir süre ara vermek zorunda kaldım. Ancak bu arada arşiv oluşturmaya devam ediyordum.

2006 senesinde müziğin ve DJ’liğin yavaş yavaş elektronik ortama geçmesiyle, yeni ekipmanlar edinmeye başladım ve ev partileriyle DJ’lik kariyerimin ikinci dönemine başlamış oldum. Bu senelerde gerek arkadaş partilerinde, gerekse özel partilerde DJ’lik yapmaya başladım.

2011 senesinden itibaren daha profesyonel olarak DJ’lik kariyerime devam etme fırsatı yakaladım. Arkadaş partilerinde ve özel partilerde çaldıkça daha fazla deneyim edindim. Yurtdışı ve yurtiçinde birçok özel davette çaldım.

Daha geniş kitlelere ulaşmam Soundcloud sitesinde yayınladığım farklı türdeki birçok setlerin (podcastlerin) dinlenmesiyle ve paylaşılmasıyla oldu. Sonrasında birçok farklı klüpte, davetlerde, özel partilerde performans göstermeye başladım.

Şu anda Soundcloud ve Powerfm aplikasyonlarında 60 tan fazla setim yayınlanmaktadır.

Son yıllarda da bu işin mutfağına girmek için, yani prodüksyon yapabilmek için çalışıyorum. Bir yıl içinde üç farklı kurs bitirdim ve yavaş yavaş kendi remixlerimi oluşturmaya başladım. Bu sayede performans sırasında bilinen şarkıların hiç duyulmamış versyonlarını da dinleyiciyle buluşturmaya başladım. Ancak bu konuda işin daha çok başında olduğumun farkındayım ama kısa sürede ilerleme sağlamayı hedefliyorum.

Google’dan hakkınızda çok olumlu yorumlar okudum. Bazı şarkı listeleri gördüm. Bu hazırladığınız listelerle ilgili bilgi verebilir misiniz?

Öncelikle yorumlar için herkese teşekkür ederim.

Son beş yıldır sosyal medya ve interneti yoğun şekilde kullanarak daha geniş kitlelere ulaşabilmekteyim.

Soundcloud ve Powerapp aplikasyonlarında hazırladığım setleri yayınlıyorum.

Hazırladığım setleri tarif etmem gerekirse; belirli tarzda parçaların mikslenmiş olarak sunulduğu, bir - iki saatten oluşan bir programlar da diyebiliriz.

Şu anda bu aplikasyonlarda farklı türde 50’de fazla setim yayınlanmakta ve her ay bunlara yenilerini eklemekteyim.

Dinleyiciler kendine uyan müzik türlerindeki setleri aplikasyon üzerinden her daim ulaşarak dinleyebilir.

Bazı kurslara katıldığınızı belirttiniz. Bu kurslarla ilgili bilgi verebilir misiniz?

Katıldığım kurslar müzik prodüksiyonu üzerineydi. Bu kurslarda elektronik ortamda (yani bilgisayar üzerinden çalışan bazı programlar ile) müzik üretmeyi ve remix yapmayı öğreniyorsunuz.

Günümüzde elektronik müzik, pop müzik ve birçok farklı türde müziği bilgisayar ortamında çeşitli programlar (software ve onu destekleyen hardware ekipmanlar) kullanarak üretebilirsiniz. Ancak bu programları verimli ve doğru kullanmak için ön eğitimini almış olmanız ve uzun süreler üzerinde çalışmanız gerekiyor.

Bazen bir şarkıya remix yapmanız bile haftalarınızı almaktadır.

Mesleğimde bir adım daha ileri gidebilmek, kendi remixlerimi oluşturmak (yani mevcut şarkılara güncel bir sound katmak), yeni parçalar üretmek ve bir farklılık yaratmak için bu kurslara katıldım. Bu konuyla ilgili çalışmalarım halen devam ediyor.

Ancak bu sürecin daha çok başında olduğumu da açıkça söylemem gerekir. İnşallah ilerleyen zamanlarda bu konuda daha ileri gitmeyi hedefliyorum.

Bu pandemi döneminde DJ’lik mesleğinizle ilgili ne tür avantaj ve dezavantajlar yaşadınız?

Pandemi süreci birçok mesleği etkilediği gibi eğlence ve müzik sektörünü de direkt olarak etkiledi. Maalesef tüm organizasyonlar ve davetler iptal edilince bizler de uzun süre yeni iş alamadık.

Bu süreçte birçok meslektaşımın yaptığı gibi; ben de haftanın belirli günlerinde farklı türlerde müzik konseptlerinden oluşan yayınlar yaptım. Evde karantinada olduğumuz dönemlerde, özellikle cumartesi akşamları yaptığım ‘Party’ temalı yayın ve pazartesi akşamları yaptığım ‘Ege Sofrası’ temalı Yunan - Türk müziği geceleri büyük ilgi gördü.

Süreç içinde her canlı yayına daha fazla izleyici katılmaya başladı ve son yayınımda bu sayı 600’leri aştı. Bu katılım sayısı gerçekten önemli benim için. Düşünsenize bir kulüpte veya bir davette çaldığınızda 100 - 300 kişiye çalarken, canlı yayınımda bu sayı birkaç kat fazlasına ulaştı. Bir anlamda bu kadar kişi beni evlerine, sofralarına ve eğlencelerine misafir ettiler. 

Bu yayınlar insanların birbiriyle görüşemediği bugünlerde pek çok kişi için buluşma noktası ve yüksek moral oldu. Buna vesile olduğum için de kendimi şanslı hissediyorum.

Birçok takipçimden canlı yayınlarla ilgili çok olumlu geri dönüşler aldım ve almaktayım. Bu tarz geri dönüşler beni ileriki projelerim için fazlasıyla motive ediyor.

DJ olmak isteyen gençlere neler söyleyebilirsiniz?

Öncelikle araştırmacı yönlerini ön plana çıkarmalarını ve bol bol pratik yapmalarını öneririm.

Bu işi profesyonel veya amatörce yapmayı düşünüyorlarsa profesyonel bir eğitim ve kurs almalarını tavsiye ederim. Kurslardaki eğitim, bu süreci kendileri için oldukça hızlandıracak ve kendilerinde özgüven oluşturacaktır.

Bizim gençliğimizde bu tarz kurs imkânları yoktu. Bizler o yıllarda bu mesleği DJ abilerimizin yanında zaman geçirerek ve bol bol pratik yaparak öğrendik.

O zamanlarda evde pratik yapma şansımız bile çok zordu. Çünkü bir mixer ve iki pikap edinmeniz gerekiyordu ki, o günün şartlarında bunun için yüklü miktarda bir bütçeye ihtiyacınız vardı. Ancak şimdiki gençler bu konuda çok şanslı çünkü bu işe başlamak için çok ekonomik bir bütçeyle ulaşabilecekleri ekipmanlar bile mevcut.

Soundcloud: https://soundcloud.com/y-gabay

Powerapp: https://www.powerapp.com.tr/djsets/master-djs/yosi-gabay-1/

 

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün