İsrail’de halkın Netanyahu isyanı

Dünya
22 Temmuz 2020 Çarşamba

Ekonomik zorluklar ile yükselen işsizlik, ikinci dalga COVID-19 ve yolsuzluk davalarıyla birleşince, İsrail’de halk Başbakan Netanyahu’yu protesto için sokaklara döküldü. Polisin müdahale ettiği protestolarda, göstericiler Başbakan’ın istifasını istedi.

İşsizlikte rekor 

2020 yılının ilk aylarında yüzde 3 işsizlik oranına sahip olan İsrail’de pandemi ile birlikte gelen ekonomik kriz, bu oranı rekor seviyeye yükseltti. İşsizlik oranının yüzde 20’nin üzerine çıkması, Netanyahu karşıtı halk protestolarının ana etkenlerinden biri olarak değerlendiriliyor.

İkinci dalga ağır vurdu

COVID-19’un ilk aylarını, dünyanın birçok ülkesine kıyasla, daha az zararla kapatan İsrail’de ikinci dalganın etkileri büyük oldu. Ülkede aktif hasta sayısı 50 bini, hayatını kaybedenlerin sayısı da 420’yi aştı. Son kamuoyu araştırmasına göre, halkın yüzde 71’i, hükümetin salgına karşı aldığı kararlarda yetersiz olduğunu düşünüyor.

Yolsuzluk davasında ikinci duruşma

Başbakan Netanyahu’ya yönelik yolsuzluk ve rüşvet davaları bu hafta yeniden İsrail’in gündemindeydi. İlk duruşmanın mayıs ayında gerçekleştiği davada, ikinci duruşma bu hafta görüldü. Netanyahu'nun avukatları, pandemi nedeniyle duruşmanın ertelenmesini talep ederken mahkeme, Ocak 2021'den itibaren tanıkların dinlenmeye başlanmasına karar verdi.

 

COVID-19 salgını kapsamında hastalananların sayısının hızla arttığı İsrail’de, hükümet salgının yayılmasını önleme konusundaki tedbirlerde başarı sağlayamıyor. Virüsten yaşamını kaybedenlerin sayısı 400’ü, vaka sayısı 50 bini aştı.

Ülkede Başbakan Netanyahu karşıtı gösteriler de devam ediyor. Kudüs'teki Başbakanlık konutu ve Tel Aviv'deki Rabin Meydanında düzenlenen gösterilere yüzlerce kişi katıldı. Katılımcılardan bazılarının "Suç Başbakanı" yazılı maskeler taktıkları gösteride, Netanyahu’nun istifası istendi.

Kudüs'teki gösteride protestocular polis barikatlarını aşarak Başbakanlık konutunun önüne kadar ulaşmayı başardı. Olaylarda çok sayıda gösterici gözaltına alındı.

Netanyahu’nun yolsuzlukla yargılandığı davaların duruşmalarının yapıldığı günlerde, Başbakan’a karşı muhalefet yeniden yükselişte. İşsizlik oranının da yüzde 20’lerin üzere çıkması, halkın tepkisini alevlendirdi.

Salgının yayılmaması için alınacak tedbirler kapsamında plaj, havuz, restoran-bar ve spor salonu gibi yerlerin kapatılıp kapatılmaması kararı, ülke genelinde tartışmalara neden oluyor. Bunların yanı sıra, hafta başında başlayan hemşirelerin grevi de, özellikle sağlık sektörünü zora sokuyor.

Öte yandan, hafta başında, İsrail hükümeti, virüsten etkilenen ailelere dağıtılmak için 6 milyar şekellik bir ekonomik paketi onayladı. Buna göre, kişi başı 750 şekel, aile başına maksimum 3000 şekel olmak üzere, yardım yapılacak. Karar muhalefet tarafından, Netanyahu’nun kendisini protesto eden halkın sessizliğini satın almak istemesi olarak değerlendirildi. 

 

İsrail’de hakim kararı: Netanyahu ocak ayında görülecek davasında haftada üç kez duruşmaya katılacak 

Kudüs Bölge Mahkemesi, 2021 yılı ocak ayında tanıkların dinlenmeye başlayacağı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya karşı açılan yolsuzluk davasında, Başbakan’ın haftada üç kere düzenlenecek celselere katılmasının zorunlu olduğunu açıkladı.

 

İki aylık bir aradan sonra geçtiğimiz pazar günü tekrar görülmeye başlanan davada, katılımı zorunlu olmadığı için, Netanyahu hazır bulunmadı. Netanyahu ile birlikte davalı olan Ynet yayın kuruluşu sahibi Arnon Mozes ve Bezeq firması eski genel müdürü Shaul Elovitch de oturuma katılmazken, Dava 4000 diye adlandırılan davada sanık olan Elovitch kendi isteğiyle katıldı.

Netanyahu'nun avukatı Yossi Segev korona virüsü salgını nedeniyle davanın altı ay ertelenmesini istedi. Bu şartlar altında tanıkları sorgulayamayacağını belirten Segex, “Bir tanığı yüzünde maske olduğu halde hakkıyla sorguya çekemem. Benim, tanığın ve hakimin yüzlerimizde maskeler varken nasıl çapraz sorgulama yapabilirim? Bugün hazır olmadığım halde buradayım. Bence, salgınının da geçmesini bekleyip altı ay sonra burada buluşmak daha akıllıca olacaktır” dedi. 

Savcı Liat Ben Ari ise, Netanyahu’nun savunma ekibinden kimsenin, aylardır, davaya hazırlanabilme amacıyla, savcıların soruşturma malzemeleri ve bulgularını görmeyi talep etmediğini söyleyerek ve Segev’in daha önceki davayı erteleme taleplerinin kabul edilmediğini hatırlattı.

Diğer yandan davayı yürütecek olan heyetinin başında bulunan Yargıç Rivka Friedman-Feldman, davanın karşı sorgulama aşamasına 2021 yılı ocak ayında geçileceğini ve sözlü savunmaların haftalık üç celsede gerçekleşmesini planladıklarını açıkladı. Friedman-Feldman celselerin pazartesi, salı ile çarşamba günleri yapılacağını, davalılarının katılımlarının zorunlu olacağını belirtti.

Netanyahu yolsuzluk, görevini kötüye kullanma ve rüşvet kabul etme suçlarından yargılanacak. Başbakan’ın milyarder arkadaşlarından kabul ettiği lüks hediyeler ile kendisi ve ailesi hakkında yayınlanacak iyi haberler karşılığında yaptığı yasal jestlerle ilgili iddialar ülke çapında sarsıcı skandallara yol açmıştı. 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün