Filistin Yönetimi: İsrail ile görüşmeye hazırız

Filistin Yönetimi Başbakanlığı, Uluslararası Ortadoğu Dörtlüsüne (ABD, BM, AB ve Rusya) gönderdiği mesajında İsrail tarafı ile birebir görüşmelere yeniden başlamaya hazır olduğunu belirtti.

Dünya
30 Haziran 2020 Salı

Filistin Yönetimi Başbakanı Muhammed Iştiyye, mesajında, sınırlı silahlı askeri güce sahip olacak ve uluslararası gözlemcilerin şartlara uyulduğunu takip edebileceği bir ‘Filistin Devlet’i için görüşmeye açık olduklarını ifade etti.

İsrail ile Filistin Yönetimi arasındaki doğrudan görüşmeler 2014 yılından beri yapılamıyor.

Muhammed Iştiyye, daha evvel yaptığı açıklamada, söz konusu şartlardan bahsetmesine rağmen birebir görüşmelere hazır olduklarından söz etmemişti.

İsrail’in koalisyon hükümeti 1 Temmuz’da  dünyada büyük tartışma yaratan ABD Barış Planı kapsamında, Batı Şeria’nın bazı bölgelerini ilhaka hazırlanıyor. ABD Barış Planı açıklandığından bu yana Filistin tarafı ABD’yi de tarafsız bir arabulucu olarak kabul etmiyor. Plan potansiyel Filistin devletinin talep ettiği Batı Şeria’nın bazı bölgelerini ve Kudüs’ün doğusunu İsrail olarak görmesi sebebi ile Filistin tarafından reddediliyor. 

Filistin tarafının ABD planına alternatif olarak getirdiği teklif, ancak sınırlarda küçük değişiklikler yapılmak şartı ile 1967 Arap-İsrail savaşı öncesi sınırlara dönülmesini ve Kudüs’ün doğusunun kurulacak Filistin devletinin başkenti olmasını talep ediyor.

Anlaşmazlığın odak noktalarından Batı Şeria’daki İsrail yerleşimlerinde 450 bin İsrailli yaşarken, bölgedeki Filistinlilerin nüfusu 2,8 milyon.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün