Rusya Baş Hahamına COVID-19 tanısı

Pazar günü yerel basında çıkan haberlere göre Rusya Baş Hahamı Berel Lazar, COVID-19 tanısı ile hastanede tıbbı müşahede altında alındı.

Dünya
10 Haziran 2020 Çarşamba

TASS Haber Ajansı, bir hahamın yaptığı basın açıklamasından alıntı yaparak “Haham Lazar’a korona virüsü enfeksiyonu tanısı konuldu ve tıbbi müşahede altına alınmıştır. Sağlığı tehlikede değildir” sözlerini haber yaptı.

Habad-Lubavitch Hasidik cemaatinin üyesi olan ve yirmi yıldır baş hahamlığı görevini sürdüren 56 yaşındaki Lazar’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakın ilişki içinde olduğu biliniyor.

Lazar’ın teşhisi, Rusya’da geçtiğimiz günlerde kayıt altına alınan yaklaşık 9 bin yeni korona virüsü vakasıyla aynı zamanda konuldu. Virüs yayılımı, geçtiğimiz haftalarda zirveye ulaşmasının ardından, durağan devam eden Rusya’da, bildirilen vaka sayıları ile uyumluluk gösteriyor.

Rusya salgın ile ilgili olarak, günde 8500 - 9000 yeni vaka sayısının kaydedildiğini ve ortalama 134 kişinin korona virüsten hayatını kaybettiğini açıkladı. Salgınla ilgili rakamlar, mayıs ayı ortasından beri, bu seviyelerde seyrediyor.

Virüsün Yahudi cemaatinde yayılmasını engellemek için Rusya Baş Hahamı, öngörülü davranarak hızlı müdahale etmişti. Lazar, bu yıl 9-10 Mart tarihine denk gelen Purim bayramını kutlamak için, Fransa’ya giden bir grup yeşiva öğrencisinin Moskova’ya dönüşünün ardından, mart ayı ortasında ülkedeki sinagogların kapatılmasını istemişti. Moskova’daki Bolshaya Bronnaya Sinagogundaki Purim partisinden yaklaşık bir hafta sonra, 73 yaşındaki bir haham ile eşinin de dahil olduğu 26 katılımcı COVID-19 sebebiyle hastaneye kaldırıldı. Hastaneye kaldırılanlar arasında bir kişi öldü.

Lazar, 15 Mart tarihinde Bolshaya Bronnaya Sinagogunu ibadetlere kapattırdı. 18 Mart tarihinde Moskova’daki tüm sinagoglar ile dini okullar kapatılırken, 24 Mart tarihinde ise ülkedeki tüm sinagoglar, Yahudi toplum merkezleri, çocuk yuvaları ve okulların kapatılması tavsiye edildi.

 

**

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün