1918 İspanyol Gribini ve korona virüsünü yendi, 107 yaşındaki bu kadının sırrı ne?

Marilee Shapiro Asher nisan ortasında COVID tanısı ile hastaneye kaldırıldığında doktorlar kızı Joan Saphiro’yu arayıp bir an evvel hastaneye gelmesini, annesinin büyük ihtimalle 12 saati kaldığını söylemişti. Ancak doktorlar 1918’de İspanyol gribini de yenmiş 107 yaşındaki kadının nasıl biri olduğundan haberleri yoktu.

Dünya
7 Mayıs 2020 Perşembe

Asher, 100 yıldan fazla bir süre sonra ikinci bir küresel salgına neden olan hastalığı da yenecekti.

1918 yılında sadece 6 yaşında iken, Asher, dünyada 50 milyon kişiyi öldürmüş gribe yakalanmıştı. 

107 yaşındaki kadının o gün hatırladıkları şöyleydi: “Evin üst katında idim ve kardeşime dedim ki, ben aşağıya babamım yanına gidiyorum, onu görünce hiçbir şeyim kalmaz.” Asher babasına tapardı. 

100 yıl sonra Asher özellikle yaşlılar için daha ölümcül olan salgın hastalığın virüsünden dolayı beş gün hastanede  antibiyotik tedavisi gördü ve iyileşti. Bu süre zarfında solunum cihazına da ihtiyaç duyulmadı. Tedavinin ardından taburcu edilen Asher, yaşadığı Washington D.C.’deki  Chevy Chase House yaşlılar evine geri gönderildi.

Çocukluğundan beri sanata düşkün olan kadın, 2000 yılında, uzun süredir uğraştığı heykel sanatı çok fazla fiziksel aktivite gerektirdiği için kendini dijital fotoğrafçılığa vermiş, 88 yaşında Corcoran Sanat Okulunda dijital fotoğrafçılık okumuştu.

Asher, kocasının 1974 yılında vefatından 20 yıl sonra çocukluk arkadaşı Robert Asher ile 80 yaşında yeniden evlenmişti. Robert Asher 2008 yılında vefat etmişti.

Mucizevi kadına, “Uzun ve sağlıklı ömrünün sırrı ne?” diye  sorulduğunda, “Egzersiz yapmak ve sanat” diyor.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün