Purim her sene olduğu gibi neşe içinde kutlandı

Toplum
18 Mart 2020 Çarşamba

Yeniköy Tiferet Sinagogu

Yeniköy Tiferet Sinagogunda 9 Mart Pazartesi günü tutulan oruç sonrası Purim kutlaması gerçekleşti. Her yıl olduğu gibi heyecanla beklenen çekiliş ile 40 çocuğa çeşitli hediyeler dağıtıldı. Minha sırasında oruç tutan ondan fazla erkeğin bulunmasıyla Sefer Tora çıkarıldı. Purim hikâyesinin anlatıldığı Megilat Ester, sinagogu dolduran çocuklar ve aileleri tarafından dikkatle dinlendi. Çocuklara dağıtılan yiyecekler ve ses çıkaran oyuncaklar ile Yeniköy’ü bayram havası sardı. Sonrasında yenilen yemekte yahidler aileleriyle ve arkadaşlarıyla bir araya gelerek keyifli zaman geçirdi.

Yeniköy Sinagogu Haham Akaali Rav İzak Peres, yemek sırasında bir konuşma yaptı. Purim olaylarının kötü kahramanı Aman’ın mevki, onur, zenginlik gibi hayatta bir insanın arzu edebileceği her şeye sahip olduğunu ancak sahip olduklarına odaklanıp, şükredip, keyfini sürmek yerine, önünde eğilmeyen tek kişi olan Mordehay’ı kafasına taktığını ve elde edemediği bu tek şeyin, sahip olduklarının değerini de anlamamasına sebep olduğunu anlattı. Rav Peres, hayatta herkesin her şeye sahip olamayacağını, elimizde olmayanlara odaklanmak yerine Tanrı'nın bize vermiş olduğu nimetler için şükredip bunların değerini takdir edip tadını çıkarmamızı, aksi takdirde mutlu olmamızın mümkün olamayacağını belirtti. 

10 Mart Salı günü ise Yeniköy yahidleri diğer bir Purim mitsvası olan Purim ziyafetinde neşeli bir ortamda bir araya geldi. Değişik kostümler giymiş 125 kadar yahid, Mişte - Purim seudası mitsvasını yerine getirdi. Seuda, şarkılar ve danslarla devam etti.

 

Ortaköy Etz Ahayim Sinagogu

10 Mart Salı günü Ortaköy Etz Ahayim Sinagogu yahidleri okunan Megilat Ester ve sonrasındaki duanın ardından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Purim seudası için bir araya geldi. 

Rakel Meşulam

Minha'nın tamamlanmasının ardından, davetliler Purim mitsvalarından birini daha yerine getirmiş olmanın mutluluğuyla, seuda sofralarına geçti. Diskjokeyin derlediği müzik ve hazırlanan yemek sofralarının keyfine varan yahidler yemeğin bitmesi ile birlikte, müziğin yükselen temposuna eşlik etti. Yüzlerinde maskeler, kafalarında şapkalar ve özel giysileri ile dans etmeye koyuldular. Akşamın ilerleyen saatlerine kadar süren coşku dolu kutlama 7'den 70'e tüm katılımcıların keyif ve neşeye ortak olmalarına sahne oldu. Hep birlikte söylenen şarkılar ve el ele çekilen halaylar ile bir bayram kutlaması daha zihinlerde unutulmayacak izler bıraktı. Akşamın sonunda Haham Akaali Rav Naftali Haleva gecenin düzenlenmesine katkıda bulunan başta Hanımlar Kolu Eş Başkanları Leyla Haleva ve Berrin Yaeş ile emeği geçen çalışanlara teşekkür etti. Yahidler, sinagog tarafından dağıtılan maske ve peruklarla çektirdikleri fotoğraf karelerinin ardından, kutlamanın her yıla nasip olması dilekleri ile sinagogdan ayrıldı.

 

Purim Karnavalı

42 Maslak İninal Espor Arena’da 800’e yakın her yaştan davetlinin katıldığı rengârenk Purim Karnavalı, Türk Yahudi Toplumu, Aşkenaz Musevi Cemaati ve bu özel günün gerçekleşmesini sağlayan Erol Kohen ve Metin Bencuya gibi mitsva dostu birçok bağışseverin gönülden cömert destekleriyle, Chaya ve Aşkenaz Cemaati Hahamı Rav Mendy Chitrik’in çalışma ve katkılarıyla 10 Mart’ta gerçekleşti.

Nazlı Doenyas

Salona girişinde herkesin elini dezenfekte edebilmesi için gereken malzemeler hazır edildi ve her davetlinin mutlaka elini dezenfekte etmesi sağlandı. Kimsenin el sıkışmadığı, birbiriyle öpüşmediği, el ele tutuşmadığı Purim karnavalı, virüs değil Purim neşesini herkese bulaştırarak akıllardaki endişeleri birkaç saatliğine unutturmayı başardı. Purim’in neşeyle bağlı spiritüel yapısı, Kippah de Istanbul tarafından hazırlanan rengârenk kipalarda da kendini hissettiriyordu.

Karnavalın afişleri Sani Levi tarafından hazırlanırken, coşkuyu veren canlandırıcı müzikler Avi Ovadya ve Mix Müzik ekibi tarafından özenle seçildi.

42 Maslak’ta Purim için ayrılan çok amaçlı salon, Suzi Events Team-Suzi Vur tarafından neşeli ve rengarenk bir karnaval ortamına dönüştü. Karnavalın resimlerini çeken Betty Mazalto, Purim coşkusunun renklerini başarıyla karelerine yansıttı.

Girişte misafirleri çember çevirenler, topları havaya atan jonglörler, uzun tahta bacaklar ve palyaçolar karşılayıp salona girdikleri andan itibaren farklı bir dünyaya taşıdı. Popcorn arabaları, yüz boyama, balon şekillendirme, renkli top havuzu, çeşitli faaliyet ve oyunların yanında Solinda Levi’nin maske boyama atölyesi, İzzet ve Cella Bonofiyel’in özenle hazırladıkları boyama kitapları da çocuklara neşeli saatler yaşattı. Hediye olarak dağıtılan boyama kitapları, şekerleme torbaları ile hem çocuklar Purim mutluluğunu evlerine taşıdılar, hem de şekerleme torbalarını arkadaşları ile paylaşarak Purim’in Mişloah Manot mitsvasını yerine getirdiler. Salona yerleştirilen çok büyük ebattaki Tsedaka kutusu, henüz bunu yerine getirememiş olan misafirlere Purim’in diğer bir mitsvası olan Matanat Laevyonim yapma fırsatı verdi.

Karnaval programı, önce Purim mitsvalarından olan Purim ziyafeti ile başladı. La Casa Barınyurt-Eliza Hadar ve ekibi tarafından titizlikle hazırlanan lezzetli ve rengârenk ikramlar, kişisel porsiyonlar halinde, el değmeden alınabilecek şekilde tasarlandı. Galya Frayman Molinas tarafından sağlanan içecekler, Loco Entertainment Group-Nafi Pinhas ekibi tarafından karnaval havasına uyan şekilde servis edildi.

Purim yemeğini, Lego Purim - Purim’in Legolarla hikâyesi izledi. Noa ve Viktor Bensusan’ın tercüme ettiği altyazılı Lego Purim filmi, top havuzunda oynayan ve oyunlarda zıplayıp yorulan çocuklara on beş dakikalık kısa bir mola da sağlamış oldu.

Purim’in ikinci mitsvası olan Megilat Ester’in okunması, Rav Mendy Chitrik tarafından gerçekleşirken, arka planda 70 metrekarelik ekranda Megila'daki olayların canlandırıldığı Megila Pandomimi yer aldı. Megilat Ester’in okunmasından sonra karanlıkta ışık ve led ile hazırlanan sıra dışı sirk gösterisi nefesler tutularak izlendi. Davul ve trompetler ile seslendirilen geleneksel şarkılara, katılımcılar coşkuyla eşlik etti.

Purim Karnavalı’nın konserini verecek olan rap sanatçısı Nissim Black, COVID-19 karantinası sebebiyle Türkiye’ye gelemedi. Karnavalın temasına uyan, Cenk Rofe’nin herkesin tanıdığı ve bir ağızdan söylediği şarkılardan oluşan başarılı ve her bulunduğu ortamda çok popüler olan etkisi kanıtlanmış repertuarı katılımcıların içindeki neşeli çocuğu ortaya çıkararak bayram havasını kalplere taşıdı.

Daha sonra sıra Sarah Chitrik’in mini keman konserine geldi. Chitrik kemanıyla Ladino şarkıları başarıyla yorumlarken, babası Rav Mendy Chitrik de kızının şarkılarına neşe ve gururla eşlik etti.

Karnaval, birkaç yıl önce Star TV’de yayınlanan O Ses Çocuklar yarışmasında ayakta alkışlanan Alvi Moreno’nun pırıl pırıl sesi ve kendine ait şarkıları ile yine keyifli anlar yaşanarak son buldu.

42 Maslak’ın ev sahipleri, Erol Özmandıracı ve ortakları Doenyas Kardeşler, Lazar ve Edi Yakar, karnavalın her aşamasında sağladıkları katkı ve destekleri ile Yahudi halkının temelini oluşturan yardımlaşma ve elindekileri paylaşmanın ne kadar önemli olduğunu, bunları mütevazılıkla yaparak göstermiş oldular.

Aşkenaz Cemaati Hahamı Rav Mendy Chitrik’in bu yılki Purim mesajı ise şöyleydi: “Zor zamanlarda, zor yerlerde zor şartlarda bulunsak da birbirimize sıkı sıkı bağlı kalmamız. Bizi tarihte birçok zorlu durumdan kurtardığı gibi, bugünümüzde de kurtarmaya devam edecektir. COVID-19 nedeniyle birbirimizle bağlantımızı fiziksel olarak değil, teknolojinin bize getirmiş olduğu kolaylıklar ile devam ettirebilir, sağlığımızı ve etrafımızın da sağlığını korumak şartı ile birbirimize her fırsatta destek olmayı sürdürebiliriz.”

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün