“Artık İspanyolca bilmek önemli bir avantaj”

Erken yaşta yabancı dil öğrenmek, kulağa olması zor bir durum gibi gelse de doğru eğitim ve yöntemlerle başarılabilir. Çocukların gelişiminde çok önemli bir rol oynayan yabancı dil öğrenimi, uzmanlar tarafından her zaman tavsiye ediliyor. Bu konuyu, İngilizce ve İspanyolca öğretmeni Sara Mazliyah ile konuştuk.

Virna GÜMÜŞGERDAN Gençlik - Eğitim
18 Mart 2020 Çarşamba

Erken yaşta yabancı dil öğrenmenin çocukları gelişimine birçok fayda sağladığı herkes tarafından kabul edilen bir gerçek. Çocukların farklı bakış açıları elde etmelerini sağlamak, bilimsel kabiliyetlerini geliştirmek, özgüvenlerini arttırmak, farklı kültürlerle tanışmalarını sağlamak ve daha birçok fayda, bunlar arasında sayılabilir…

Küçük yaştaki çocuklara İngilizce öğretilmesi, günümüzde yaygın olarak görülüyor. Ailenin kendi yetişme şartlarına bağlı olarak Almanca ve Fransızca öğretilen çocuklara da rastlamak mümkün. Ancak şahsen küçük yaştakilerin İspanyolca ile tanışmasına yeni tanık oldum… Okul öncesi dönem İspanyolca eğitmeni olan Sara Mazliyah ile bu konuyu konuştuk.

Sara öncelikle seni tanıyabilir miyiz?

1997 yılında Marmara Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümünden mezun oldum. 1998 - 2000 yılları arasında University of Valencia’da staj yaptım. Evli ve iki çocuk annesiyim.

Etkili öğretmenlik, etkili iletişim eğitimi, ilköğretim öğretmenliği, İngilizce ve İspanyolca öğretimine yönelik ders malzemesi hazırlama ve geliştirilmesi konularında eğitim aldım. Şu an tam zamanlı İspanyolca eğitim veren bir anaokulunda çalışıyorum. Ayrıca İspanyolcalarına destek olduğum 3-10 yaş arası öğrencilerim var.

İspanyolcaya ilgin nasıl doğdu, nasıl ilerledi?

İspanyolca doğduğum günden beri duyduğum, çok merak ettiğim ve öğrenmek istediğin bir dildi. Yabancı öğretmenler eşliğinde sekiz yıl boyunca tam zamanlı İspanyolca dersler aldım.

Yedi yıldır İspanyolca dersini yaş gruplarına uygun şarkılar, oyunlar ve etkinliklerle veriyorum. Çocukların yabancı dilde şarkılar söyleyebilmesi, drama aktivitelerine, İspanyolca oyun ve kitap çalışmalarına katılabilmesi, yönergelere karşılık vermesi en önemli hedeflerim.

Bir aile neden çocuğuna İspanyolcayı öğretmeyi tercih etmeli sence?

İspanya haricinde - Brezilya’nın dışındaki - tüm Güney Amerika ülkelerinde anadil olan İspanyolca, dünya genelinde İngilizceden sonra en geçerli ticaret dilidir. Aynı zamanda Latin kültürünün dünyadaki etkisi nedeniyle çok önemli bir kültür ve sanat dilidir. İspanya ile ülkemiz arasında ticaret hızla artıyor ve İspanyolca bilen kişilere yönelik gereksin de büyüyor. Bu nedenle son zamanlarda İspanyolca bilmek önemli bir avantaj haline geldi.

İspanyolca öğrenmek kolay mı?

Dünyanın en çok konuşulan dillerini dikkate aldığımızda İngilizce bilen bir kişinin İspanyolca öğrenmesi oldukça kolaydır. Zira yeni bir alfabe öğrenmek zorunda kalmazsınız ve Çince, Japonca gibi dillere nazaran tonlama daha az öneme sahiptir.

İngilizce ve İspanyolca arasındaki pek çok sözcüğün ortak olduğunu, İspanyolcanın okunduğu gibi yazılan fonetik bir dil olduğunu, bunun da telaffuz meselesini daha kolaylaştırdığını da belirtelim.

Bir İspanyolca dil okulu ya da öğretmen ile eğitim aldığınız takdirde, bu dili çok daha kolay ve hızlı bir şekilde öğrenilebilir. Tabii küçük yaşlarda başlamak avantaj.

Öğretirken nasıl metotlar kullanıyorsun?

İspanyolca dersinde uygulanan yöntem ve metotlar İngilizce eğitimi ile aynıdır. Dersler şarkılar, hikâye anlatımı, filmler, drama etkinlikleri gibi işitsel, görsel ve kinestetik yöntemlerle yapılıyor. Amacım öğrencilerime İspanyolcanın farkındalığını yaşatmak, yaratıcılıklarını kullanarak dili sevmelerini sağlamak ve onları konuşmaya teşvik etmek.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün