Eski kamp gardiyanına ABD’den sınır dışı kararı

Memphis şehrinin Göçmenlik Bürosu yargıcı, Tennessee eyaletinde uzun senelerdir ikamet etmekte olan, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi toplama kampında gardiyan olarak çalışmış bir kişiye sınır dışı kararı çıkardı.

Dünya
11 Mart 2020 Çarşamba

Hamburg yakınlarında Neuengamme Toplama Kampına bağlı alt-kampta görev yapmış olan, 94 yaşındaki Friedrich Karl Berger’in Alman devletinden ‘savaş hizmetleri’ için emeklilik maaşı almayı sürdürdüğü ortaya çıktı.

Nazi zulmüne iştirak etmiş herkesin ABD’ye girişini ve yaşamasını yasaklayan 1978 Holtzman Yasası gereğince, göçmenlik yargıcı, Berger’in sınır dışı edilmesine karar verdi.

Eski gardiyan, savaşın bitiminden sonra, eşi ve kızı ile Almanya’dan Kanada’ya göç etmiş; daha sonra da ABD’ye taşınmış.

Amerikan Adalet Bakanlığı tarihçileri, Berger’in aleyhine açılan davada savcılara yardımcı oldu. 1945 yılında Müttefik Kuvvetler, kamp mahkûmlarını taşıyan Alman gemilerini batırmışlardı. Almanya birkaç sene sonra gemilerden birinin enkazını çıkardığında içlerinde Berger ve diğerlerinin isimlerinin bulunduğu 2000’den fazla dizin kartı buldular. Bu kartlar davada kanıt olarak kullanıldı.

Berger kampta görev yaptığını itiraf etti. Transferini de hiç bir zaman istemediğini belirten, Berger, “19 yaşındaydım ve oraya gitmem talimatı verilmişti” dedi.

Kampta Rus, Hollandalı, Polonyalı siviller olduğu gibi, Yahudi mahkûmlar ile Fransa, İtalya ve diğer ülkelerden muhalif siyasi görüşlere sahip tutuklular da vardı. Mahkemeden çıkan kararda, “1945 yılının kışında mahkûmlar zalim koşullarda yaşamaya zorlandı ve tükenene ve ölene kadar çalıştırıldılar” ifadesi yer alıyor.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün