Kadın moellere talep arttı

Yahudi geleneklerine göre erkek bebeklerin dünyaya gelmesinden sekiz gün sonra yapılan sünnet törenlerinde alışılagelmişin dışında Yahudi kadın doktorlar rol almaya başladı.

Selin KANDİYOTİ Kültür
4 Mart 2020 Çarşamba

Yahudilikte yüzyıllardır sünnet dahil olmak üzere dini konularda daima erkekler hâkim olmasına karşın 1985 yılından itibaren Muhafazakar Yahudilerin oluşturduğu Rabbinical Assembly (Hahamlar Meclisi) kadınlara haham olma izni vermişti.

Son 20 yıla kadar sünnet törenini gerçekleştirmek üzere yalnızca dini liderlere izin verilirken hem muhafazakâr hem de Ortodoks kesimde doktorlar ve tıp çalışanları moel olarak kabul edildi. 

Şimdi ise kadın doktorlar - kadın hahamlardan ziyade - moellik alanına giriyor. Bazı doktorlar yarı zamanlı çalışırken bazı doktorlar gelen talep üzerine kendi mesleklerini bırakıp tam zamanlı moel olmaya yöneliyor. Doktorluk lisansları olan moeller, olmayanlara karşın bebeklere belli bir dozajda uyuşturucu iğne yapabiliyorlar. Bu da henüz bir haftalık bebeği olan duygusal ebeveynlerin doktorları tercih etmesinde önemli bir faktör olarak görülüyor. Buna karşın daha muhafazakâr Yahudi ebeveynler tercihlerini erkek moellerden yana kullanıyor.

Moellik eğitimi almaya ilgi gösteren kadınlar genellikle kadın doğum uzmanları, jinekologlar ve çocuk doktorları oluyor. Bu kadınların sünnet konusunda daha evvel deneyimleri bulunuyor.

Los Angeles’ta moelleri eğiten bir Reformist Yahudi kuruluşu olan brit mila programının başkanı Haham Julie Adler, kadınların bu töreni çok daha anlamlı kılarak orada bulunan Yahudi olsun olmasın herkesi sürece dahil ettiklerini söylüyor.

New York’ta moellik yapan Dr. Emily Blake NY Times’daki röportajında kadınların ne kadar zamandır sünnet gerçekleştirdikleri sorusunu şöyle yanıtlıyor: “Dürüst olmak gerekirse binlerce yıldır yapıyoruz. Tora’da Moşe’nin eşi Sippora’nın oğlunu sünnet ettiği yazar.”

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün