Mercedes’in DAS hamlesi!

Formula 1’de takımlar sezon öncesi test sürüşlerini gerçekleştirmeye başladı. Barcelona’nın Catalunya yarış pistinde düzenlenen test sürüşlerinin ikinci gününde Mercedes markasının aracına kattığı yeni özellik sosyal medyada büyük yankı buldu.

Spor
26 Şubat 2020 Çarşamba

Mercedes’in şampiyon pilotu Lewis Hamilton, gerçekleştirdiği test sürüşünde çok konuşulacak bir harekete imza attı. Son şampiyonun araç direksiyonunu ileri, geri iterek tekerleklerine sürüş halindeyken yön verdiği görülürken, yaptığı bu hareketin aracına sağladığı yarar test sonrası ortaya çıktı. Düzlüklerde direksiyonu ileri iten, virajlarda ise direksiyonunu geri çektiği görülen İngiliz pilot, bu sayede aracının düzlüklerde daha hızlı olmasına, virajlarda ise aracının yere daha sağlam basmasını sağlıyor. Yaptığı hareket test sırasında gözlerden kaçarken, test sonrası sosyal medyada yavaş çekimde paylaşılan görüntülerde Hamilton’un çok açık bir şekilde direksiyonunu ileri, geri hareket ettirdiği görülüyor. 

Formula 1 kurallarına göre aracın hareket halindeyken süspansiyon sisteminde herhangi bir ayar değişikliği yapılamayacağından bahsedilirken, Mercedes takımı araçlarında yaptıkları bu değişikliği neden ve nasıl kullandıkları hakkında net bir demeç vermedi. 

Mercedes takımının teknik patronu olan James Allison, Barcelona’da basına yaptığı açıklamada sisteme DAS (Dual Axis Steering) adı verdiklerini ve herhangi bir kural dışı hareket sergilediklerini düşünmediklerini açıkladı. Allison “Bu FIA için yeni bir haber değil. Bir süredir bu konu hakkında görüşüyorduk. Hiçbir kurala aykırı hareket yok. Kuralların araç ve direksiyon sistemlerinde neye izin verildiği çok açık” şeklinde konuştu. 

Öte yandan Ferrari’nin Alman pilotu Sebastian Vettel, gerçekleştirdiği basın toplantısında DAS sisteminin kendisine göre kural dışı bir hareket olmadığını düşündüğünü belirtti.  

 

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün