Belçika Başbakanı: “Irkçı karnaval ülkemize zarar veriyor”

Belçika’nın Yahudi asıllı Başbakanı Sophie Wilmes, her yıl düzenlenen Aalst Karnavalı’nda yer alan karikatürize edilmiş bazı Yahudi karakterlerin ülkenin değerlerini ve itibarını zedelediğini belirtti.

Dünya
26 Şubat 2020 Çarşamba

Pazar günü yaptığı açıklamada, Sophie Wilmes, Brüksel’in 10 mil batısındaki Aalst şehrinde her sene düzenlenen karnavalda hangi karikatürize edilmiş Yahudi karakterlerin ülkenin değerlerine ve itibarına zarar verdiğini belirtmedi. Ancak, yaptığı açıklama Aalst Karnavalı ile ilgili, seçilmiş en üst düzey yetkilinin ağzından, bugüne dek yapılan en sert eleştiri oldu. Aalst Karnavalı Yahudiler de dahil olmak üzere etnik azınlıklarla alay etmesi nedeniyle yıllardır büyük tepki çekiyor.

Bu seneki tören alayında 12 erkek, Haredi Yahudilerini karikatürize eden kostümler giydi. Göbek ve bacak kısımları karıncaya benzeyen kostümler giyen bu 12 erkek, Felemenkçe dilinde Ağlama Duvarına benzeyen bir terim olan “şikayet karıncası” yazısı yazan bir stand üzerinde sergilendi. Kostümlerin ceket yakalarında da “itaat et” yazısı yazıyordu.

Başka bir grup da Haredi tarzı takım elbise ile plastikten yapılmış kanca burun giydi ve üzerinde “Yahudilerle ilgili gerçeği söylemeyin” gibi yazılar yazan posterler taşıdı. Binlerce katılımcının yer aldığı etkinliği yaklaşık 80 bin kişi izledi.

Geçtiğimiz sene UNESCO, Yahudilerin betimlenme şekli nedeniyle Aalst Karnavalını dünya kültür mirası etkinlikler listesinden çıkarmıştı.

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün