Aşkenaz Sinagogunda Klezmer ezgileri

Aşkenaz Sinagogu, 12 Şubat Çarşamba akşamı Moritz Weiss Klezmer Trio’yu ağırladı. Avusturya Başkonsolosluğu Kültür Ofisinin düzenlediği konserde müzikseverler klezmer ezgileriyle coştular.

TUNA SAYLAĞ Toplum
19 Şubat 2020 Çarşamba

Gece, Avusturya Kültür Ofisi Müdürü Gabriele Juen’in açılış konuşması ile başladı. Kültür Ofisinin Türkiye ile Avusturya arasında kültürel- bilimsel bilgi alışverişini desteklediğini ifade eden Juen, “Bu sene Avusturya, tarihinin en karanlık döneminin sona erişini anıyor, Holokost gerçeğini üstlendiğini bir kez daha kabul etmek kaydıyla, sorumluluk bilincini sınıyor. Bu sorumluluk, sadece yaşanmış olan dehşeti ve ağza alınmayacak suçları hatırlama görevini kapsamakla kalmamaktadır. Bu sorumluluk, aynı zamanda bizleri antisemitizm ve ırkçılığa karşı durmaya ve toplumlarımızdaki azınlıkları korumaya da teşvik etmektedir” dedi. Daha sonra projenin gerçekleşmesine olan katkıları için Aşkenaz Cemaati Genel Sekreteri Aylin Yengin’e teşekkür etti.

Ardından sözü alan Yengin, genç, yetenekli müzisyenlerden oluşan ve 2015’te kurulan Moritz Weiss Klezmer Trio’yu tanıtarak sahneye davet etti. Yengin’in “İlk albümlerini 2017 yılında yayınlayan üçlü, Klezmer müziğini farklı ve alışılmadık bir tarzda yeniden yorumlamayı başardı. (…)bu başarılı ve ödüllü gençler, dinlemeye alışmış olduğumuz sofistike Klezmer parçalarını caz ve klasik müzikle harmanlıyor ve Klezmer’in öyküsünü daha da genişleterek yepyeni bir müzik diliyle anlatıyor. Bir başka deyişle Yahudi müzik geleneğinin önünde saygıyla eğilerek, onu farklı dönemlerin müzikal formları ve stilleriyle buluşturuyor.” sözlerinin ardından Klarnette Moritz Weiss, gitarda Niki Waltersdorfer ve kontrbasta Maximilian Kreuzer’dan oluşan üçlü, konser süresince klasik klezmer parçalarının yanı sıra, Weiss’in caz ve farklı müziklerle harmanladığı bestelerini seslendirdi. Yetenekli müzisyenler, sempatik tavırları, esprileri ve güzel müzikleriyle sinagogu dolduran seyircilere güzel bir gece yaşattılar.

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün