Ford’un Holokost sergisi sponsorluğuna tepki

Ford, Milli Arşivler’in ev sahipliği yaptığı Auschwitz Sergisi’ne sponsor oldu. Ancak sergide Ford’un Nazi geçmişinden bahsedilmemesi tepkilere neden oldu.

Dünya
12 Şubat 2020 Çarşamba

Üç hafta süren, belge ve videolarla desteklenen sergide, ana sponsor Ford’un katkısı, “Bu sergi Ford Motor Company Fund’ın Milli Arşivler Vakfına sağladığı genel destek ile gerçekleşmektedir” yazılı afiş ile duyuruldu.

Ancak Auschwitz’in kurtuluşunun 75. yıldönümünü anısına hazırlanan sergide Ford’un Nazi makinesinin inşasındaki rolüne hiç değinilmedi.

Amerikan Ford, 1942 Mayıs’ına kadar - savaş başlamasından üç yıl, Nazilerin iktidara gelmesinden dokuz yıl ve ABD savaşa girdikten beş ay sonra - Alman menşeli bağlı ortaklıklarının çoğunluğunun kontrolüne sahipti. Bu sırada Alman ordu kamyonlarının üçte birini inşa etti, Almanya’da kamyonların yapımı için köle işçi çalıştırdı.

Holokost’taki rolünün hesaplaşması olarak Ford, 2001 yılında köle işçi kurbanlarına tanzim edilmek üzere 5 milyar dolarlık bir fona 2 milyon dolar katkıda bulundu. Ayrıca, insan hakları ve köle işçi araştırmaları için 4 milyon dolar ayırdı.

Bu tarihin bir kısmını özetleyen belgeleri bulunduran ve çarşamba günü sona eren Milli Arşivler sergisinde, bu belgeler gösterilmedi. Belgelerin eksikliği, serginin finansmanı için müzakere eden eski ABD Hazine yetkilisini şaşırttı. Resmi yetkili Stuart Eizenstat’ın Jewish Telegraphic Agency haber ajansına gönderdiği e-postada, “Sergiye katkıda bulunması (Ford’un) iyi bir olay ama sadece Henry Ford’un herkesçe bilinen antisemitizmi için değil savaş zamanındaki rolleri için de eksiksiz açıklama yapmalıydılar” diye yazdı.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün