Avustralya Açık 2020 PANORAMA

İgal MEVORAH Spor
29 Ocak 2020 Çarşamba

Burası Avustralya!

Tenis sezonu bu sene yangınlarla, felaketlerle açıldı. Sezonun ilk büyük turnuvası olan Avustralya Açık, bu yıl yine iki hafta boyunca tenis severleri mest etmeye başladı. Avustralya’da sene başında başlayan ve ne yazık ki kıta ormanlarının yarısını yok eden yangınların yavaşlaması ile başlayan turnuvada bir kötü haber de ikinci pazar alındı. Basketbol dünyasının efsanesi Kobe Bryant’ın vefatı bütün dünyayla beraber tenis dünyasını da derinden etkiledi. Yangınlarla başlayıp efsanenin vedasıyla devam eden grand slam turnuvasını şimdiye kadar oynanmış olan maçlarla mercek altına aldım. Buyurun, Avustralya sizleri bekliyor!

Erkeklerde favoriler tam gaz, kadınlar sürprizle başladı

Tek erkekler kategorisinde 2008’den bu yana 44 grand slam turnuvasının 36’sını kazanan Federer-Djokovic ve Nadal üçlüsü çeyrek finale gelmeyi başardılar. Son olarak geçtiğimiz pazar günü Federer 27 numaralı seribaşı Macar Fucsovics’i 3-1’le, Novak Djokovic de Diego Schwartzman’ı 3-0 ile ve dünya 1 numarası Rafael Nadal ise turnuvanın en çok merak edilen karşılaşmasında Nick Kyrgios’u 3-1 ile geçerek çeyrek final biletini kaptı. Wimbledon 2019’da Nick Kyrgios ile Nadal’ın maçı epey bir gergin havada geçmişti.

Kadınlarda ise erkeklere oranla daha fazla sürpriz yaşandı. Dünya 1 numarası Naomi Osaka, Wimbledon’dan beri çıkışını sürdüren 15 yaşındaki rakibi Coco Gauff’a 2-0 yenilerek turnuvaya veda etti. Serena Williams ise, 24. grand slam’ine bu turnuvada da ulaşamadı ve 24 numaralı seri başı Çinli raket Kiang Wang’a 2-1 ile boyun eğdi. Danimarkalı raket, Avustralya Açık’ın bir kere kazananı olan Caroline Wozniacki ise üçüncü turda yenilerek 29 yaşında tenis kariyerini noktaladı. Wozniacki artık daha çok ailesine zaman ayırmak istediğini dile getirdi.

Üç büyüklerde Federer sallantıda Novak ve Rafa doludizgin!

Erkeklerde üç büyüklere ayrıca bir göz atalım: 
Roger Federer ilerlemiş yaşına (38) rağmen yine çeyrek finale ulaşmayı bildi ve Wimbledon’dan sonra Avustralya Açık’ta da 100 galibiyete ulaşan ilk tenisçi olmayı başardı. Rekorlarını kırmaya devam eden yaşayan efsane Federer’in oyunu ise ben dahil bütün hayranlarının kafasında birazcık soru işareti yarattı. İlk iki turu, tabiri caizse, sahada ‘dans ederek’ rahatça kazanan Federer, üçüncü turda John Millman kayasına sert tosladı. Maç tie-break’inde 8-4 gerideyken rakibinin hatalarını iyi değerlendiren Ekselansları, biraz şansla, biraz tecrübeyle kazanmayı bilse de maçtan 83 basit hata ile ayrıldı. Ki bu Federer gibi bir efsane için çok fazla bir sayı. Dördüncü turda Macar Fucsovics ile karşılaşan Federer ilk seti kırdırsa da Fucsovics’in çok kötü servis oyunlarıyla maçta kaldı ve çeyrek final biletini kaptı. Federer’in forehand’lerinde ciddi sıkıntı gözüküyor, maça adeta backhand’leriyle tutunuyor diyebiliriz. Çeyrek finalde ise 100 numaralı Amerikan Tennys Sandgren ile oynayacak olması rakiplerine göre işini kolaylaştırıyor. Fakat Federer’in bu oyunuyla Djokovic ve olası bir Nadal eşleşmesinde işi çok çok zor. Tabii yine de Federer Federer’dir; 21. kupa ile dönerse şaşırmayalım…

Dünya 2 numarası Novak Djokovic ise sahada terlemeden bütün maçlarını geçerek çeyrek finale kadar geldi. Sadece ikinci turdaki Struff maçı hariç set vermeyen -o maçta da rehavetten olduğunu söyleyebilirim- Sırp raket doludizgin gidiyor. Her zamanki kondisyonu, savunmasına ek olarak servis oyunlarını da eklemiş durumda. Servislerini maksimuma çıkaran dünya 2 numarası bana kalırsa bir zafere daha imza atacak. Müthiş bir seviyede kendisi. İlk ciddi sınavını Kanadalı Milos Raoniç karşısında verecek Sırp raket!

Dünya 1 numarası İspanyol Rafael Nadal ise bu turnuvaya daha da fit gelmiş gibi duruyor. Kyrgios maçı hariç zorlamadan sadece raket sallayarak çeyrek finale kadar geldi diyebiliriz. Fakat rakiplerine göre çok daha zor kuraları var. Rafa için söyleyecek çok bir şey yok fakat Novak’ın seviyesinden bir parça altta olduğunu düşünüyorum. Federer ile grand slam sayılarını eşitlemek isteyen Nadal finalde, makineleşen Djokovic’i geçmek durumunda kalabilir.

Sürprizler

Her grand slam’de olduğu gibi bu Avustralya açıkta da sürprizler yaşanıyor tabii ki. Erkeklerde dünya 100 numarası Tennys Sandgren çeyrek finale kadar yükselmeyi başardı. En son sürpriz bir oyunla bana kalırsa 12 numaralı İtalyan Fognini’yi sürklase etti. Çeyrek finalde ise Federer ile karşılaşacak Amerikan raketin en büyük silahı servisleri. Fakat tekrarlamak lazım, Federer Federer’dir…

Kadınlarda ise bana kalırsa iki sürpriz yaşanıyor fakat birinin diğerinden daha büyük olarak düşünüyorum. Tenis ülkesi olarak görülmeyen ve çok fazla tenisçi çıkaramayan Tunus, Avustralya Açık’ta bizlere Ons Jabeur’u tanıttı. Kendisi inanılmaz sürprizlere imza atarak çeyrek finale kadar gelmeye başardı. Bana kalırsa WTA müthiş bir oyuncu ve karakter kazandı. İkinci ve daha ufak sürpriz ise Amerikalı Sofia Kenin... Kendisi müthiş hırsı ve oyunuyla Çinli rakibi Wang’ın 4 set puanını çevirerek maçı kazandı. Kesinlikle takip edilmesi gerekiyor.

Dikkat çeken maçlar

Son olarak çeyrek finalde her maçın harika olacağını söyleyelim. Fakat biri kadınlardan biri de erkeklerden olmak üzere iki maç seçmem gerekirse, erkeklerde Djokovic-Raonic maçını kesinlikle izleyin derim. Raonic uzun zamandır olmadığı kadar diri ve servislerine hakim. Müthiş döndü turnuvaya, bana kalırsa Djokovic’i zorlayacaktır. Fakat Djokovic her zamanki gibi… Müthiş maç olacak…

Kenin-Jabeur: Kadınlarda iki sürpriz ismin çekişmesi gözleri cidden doyuracak. Favori Kenin olsa da yakaladığı hava ile Jabeur yarı finale adını yazdırabilir. Kaçırmayın bu maçı.

Şampiyon tahmini

Kadınlarda: Ashy Barty, Erkeklerde: Novak Djokovic (Federer hayranı olarak üzülsem de kabul etmemiz gerekiyor) 

İyi ki varsın tenis!

 

 

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün