Almanya Parlamentosu hükümetini Hizbullah’ı men etmeye çağırdı

Almanya Parlamentosu perşembe günü bir oylama yaparak hükümeti, Hizbullah’ı Alman topraklarından men etmeye ve diğer Avrupa ülkelerini de aynı şekilde davranması için çağrı yaptı.

Dünya
1 Ocak 2020 Çarşamba

 

Hizbullah, İsrail ve ABD tarafından terörist bir organizasyon olarak konumlandırılıyor.

The Wall Street Journal’in haberine göre, Şansölye Angela Merkel’in koalisyon ortakları, Alman meclisi Bundestag’ta yaptırdıkları oylama ile hükümeti önümüzdeki aylarda Hizbullah’ı men kararı almaya teşvik ettiler.

Gazeteye konuşan ve men kararına destek verenlerden Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, “Hizbullah İsrail’in var olma hakkını tanımamakta, şiddet ve terör tehdidi oluşturmakta ve cephanesini gün geçtikçe genişletmektedir,” dedi.

Bitirdiğimiz yılın başlarında Amerikalı bir kısım siyasi yetkili Merkel’e bir mektup yazarak, Merkel’den Hizbullah’ı terörist bir organizasyon olarak tanımasını talep etmiş, bu şekilde politik ve askeri kanadın birbirinden farksız olduğunu söyleyerek tüm dünyada ve Avrupa’da Hizbullah’ın hareketlerini kısıtlamanın mümkün olabileceğini bildirmişlerdi. 

Aralarında İsrail, ABD, İngiltere ve bazı Sünni Arap ülkelerinin da bulunduğu bir grup Hizbullah’ın askeri ve siyasi kanatları arası da bir fark olmadığını söylüyor ve diğer Batılı ülkelerden de aynı tavrı göstermelerini istiyorlar. 

Hizbullah kayda değer bir cephane ve birliklere sahip askeri bir kurum olmasının yanı sıra Lübnan’da politikada sözü geçen siyasi bir parti olmasıyla da dikkat çekiyor.