Letonya’da Baltık kıyısında lüks sinagog açılışı

Sunduğu lüks yaşam tarzıyla bilinen Letonya’nın Jurmala kentinde, ülkenin üçüncü sinagogu açıldı. Sahil kenarında bulunan ve Letonya’nın simgeleşmiş mimarisinden örnekler taşıyan sinagogun bölgedeki oligarklara hitap etmesi bekleniyor.

Dünya
25 Aralık 2019 Çarşamba

Litvanya ve Estonya arasında konumlanmış ve 10 bin kadar Yahudi’ye ev sahipliği yapan Letonya’nın Jurmala kentinde yeni bir sinagog açıldı. Yeni açılan bu sinagog özellikle bölgedeki oligarklara hitap ediyor. Yazın yüksek gelirli turistler tarafından tatil mekânı olarak tercih edilen Jurmala şehri aynı zamanda pahalı gayrimenkulleri ve lüks araba ticareti ile de biliniyor. Tüm yıl boyu Jurmala’da yaşayanlar az olmakla beraber, şehir yaz aylarında 100 bin kadar turistin akınına uğruyor.

Yeni açılan bu sinagog ile birlikte ülkedeki sinagog sayısı üçe çıktı. Geçen sene de ülkedeki yüksek gelir düzeyli Yahudilere hitap eden Beit İsrail Sinagogu açılmıştı. Letonya’daki Yahudi topluluğunu lideri Dmitry Krupnikov, bu açılışı ülkedeki Soykırım-Holokost sonrası sayıları 90 binden 10 bine düşen, Rusça konuşan Yahudi azınlık için büyük bir gelişme olarak nitelendirdi.

Sinagogun kurucularından ve daimi üyelerinden biri de neredeyse 20 yıldır Jurmala’yı ziyaret eden gayrimenkul zengini ve girişimci Emmanuil Grinshpun. Grinshpun, bu yeni sinagog açılışının amacının Rus- Yahudi azınlığı bölgeye çekmek olduğunu vurguladı. Yahudi topluluğunun kentte bir sinagog olmadan oraya yerleşmeyeceğini belirten Grinshpun, bu nedenle şehre bir sinagog açtığını söyledi.

Haham İsrail’den geldi

Grinshpun, sinagog için tam zamanlı bir haham da görevlendirdi. Sinagogda tam zamanlı görev yapmak için İsrail’den gelen Shimon Kuttnovsky-Liak’ın ailesi aslen Letonyalı. Aile, 1970’lerde Letonya Sovyetler Birliği’nin bir parçası iken İsrail’e taşınmış.

Ailesinin yıllarca yaşamış olduğu bu şehirde çalışmaya başlayan Kuttnovsky-Liak, buradaki tecrübesini değişken bir süreç olarak yorumluyor. Yılın farklı zamanlarında ziyaretçi sayısının oldukça değiştiğini vurgulayan Kuttnovsky- Liak, yazları yoğun turist akımı ile müthiş bir tecrübeye tanıklık ettiğini belirtiyor.  Sinagogun ziyaretçi sayısı sonbahara doğru oldukça azalıyor. Sinagog kışın ise yalnızca daimi üyelerin ziyaret ettiği samimi bir ortama dönüşüyor.

 

 

 

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün