2019’da terörün hedefi ibadethaneler oldu

2019 yılı, dini görevlerini yerine getirmek isteyen, ibadet eden yüzlerce kişi ve din görevlisinin, cami, sinagog ve kiliselere düzenlenen saldırılarda hayatlarını kaybettiği bir yıl oldu.

Dünya
18 Aralık 2019 Çarşamba

Sinagoglar bayramlarda terörün hedefi oldu

  Pesah Bayramında Kaliforniya’da bulunan Poway kasabasındaki sinagoga silahlı saldırı düzenlenmiş, saldırıda bir kişi hayatını kaybederken, biri çocuk dört kişi de yaralanmıştı.     Kipur’da ise saldırı haberi Almanya’dan geldi. Halle şehrindeki sinagogu hedef alan silahlı saldırgan, kapıları geçmeyi başaramayınca etraftaki sokaklara dalarak ateş açtı ve iki kişiyi öldürdü, iki kişiyi de yaraladı. 

Hem kiliselere hem de camilere saldırıldı

  Sene başında Filipinler’de iki intihar bombacısı, Katolik kilisesine ibadet sırasında saldırarak 23 kişinin ölümüne, yaklaşık 100 kişinin de yaralanmasına yol açtı. Mart ayında ise bir saldırgan Yeni Zelanda’nın Christchurch kasabasındaki iki camiye saldırarak toplam 51 kişinin ölümüne sebep oldu. Bunlar sadece akıllarda kalan saldırılardan ikisiydi… 

Çoğu ırkçı sebeplerle gerçekleşmişti

  Bireysel olarak saldırıları gerçekleştirenlerin geçmişi araştırıldığında çoğunluğunun beyaz ırkın üstünlüğünü savunan, ırkçı veya antisemit görüşlere sahip olduğu ortaya çıktı.

Cami saldırısının ardından  Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern kurbanların ailelerinin yanındaydı.


1 Aralık’ta, Batı Afrika ülkesi Burkina Faso’nun küçük bir şehrinde bulunan Protestan kilisesine, ülkenin gittikçe daha çok hedef alınan Hristiyan azınlığına, bir grup saldırgan ateş açtı. Saldırıda hayatını kaybedenler arasında kilisenin rahibi ve birkaç genç çocuk bulunuyordu. Yerel yetkililer saldırıyı kimliği belirlenemeyen silahlı kişilerin düzenlediğini belirtti. Görgü tanıkları saldırganların motosikletlerine binerek kaçtıklarını ifade etti.

İbadethanelere yapılan saldırıların son derece sık görüldüğü geçtiğimiz yılda maalesef bu olayın haberi de, uluslararası basında kısa süre yer alarak unutulmaya yüz tuttu.

2019 yılı boyunca dini görevlerini yerine getirmek isteyen, ibadet eden yüzlerce kişi ve din görevlisi, cami, sinagog ve tapınaklara düzenlenen saldırılarda hayatlarını kaybetti.

Henüz daha yıl yeni başlarken, ocak ayının iki haftası, yılın bu olumsuz gelişinin habercisi olmuştu.

Yılın daha ilk günlerinde Tayland’da ayrımcı isyancılar bir Budist tapınağına saldırarak başkeşiş ile bir keşişi öldürdü.

Filipinler’de iki intihar bombacısı, çoğunluğu Müslüman olan Jolo şehrindeki Katolik kilisesine ibadet sırasında saldırarak 23 kişinin ölümüne, yaklaşık 100 kişinin de yaralanmasına yol açtılar. Bu olaydan sadece üç gün sonra yakınlardaki bir şehrin camisine el bombası ile yapılan saldırıda da iki Müslüman din öğretmeni hayatlarını kaybetti.

15 Mart tarihinde de, Müslüman düşmanı bir saldırgan, Yeni Zelanda’nın Christchurch kasabasında bulunan iki camiye saldırarak toplam 51 kişinin ölümüne sebep oldu. Saldırganın daha önce beyaz ırkın üstünlüğü ile ilgili bir beyanatı bulunduğu ve her iki camiye de düzenlediği saldırıların planını detaylarıyla anlattığı ortaya çıktı.

21 Nisan Pazar günü Paskalya kutlamaları sırasında, Si Lanka’da iki Katolik ve bir Protestan kilisesine bombalı saldırı düzenlendi.

Paskalya bayramından sadece altı gün sonra, Sri Lanka’dan 9400 kilometre uzakta, Kaliforniya’da bulunan Poway kasabasındaki sinagoga silahlı saldırı düzenlendi. Hamursuz Bayramını kutlamak için sinagogda bulunan kişilere yapılan silahlı saldırıda 60 yaşındaki bir kadın hayatını kaybederken, sinagogun hahamı, sekiz yaşında bir kız çocuğu ve iki kişi daha yaralandı. Olay sırasında sinagogda bulunanlar, hayatını kaybeden Lori Kaye’in saldırganın hedef aldığı hahamı korumak amacıyla önüne geçerek ölümcül şekilde yara aldığını ifade etti.

Saldırının cinayet ve cinayete teşebbüs suçlarıyla gözaltına alınan faili John T. Earnest’ın davasında görevli savcı, henüz idam cezası talebinde bulunmaya karar vermediğini açıkladı. 

Ekim ayında ise, bir başka antisemit saldırı yaşandı. Almanya’nın Halle şehrinde Yahudilerin en kutsal günü Yom Kipur sırasında sinagogda bulunanları hedef alan silahlı saldırgan, kilitli kapıları geçmeyi başaramayınca etraftaki sokaklara dalarak ateş açtı ve iki kişiyi yaralayıp iki kişiyi de öldürdü.

Saldırı sebepleri ve failleri belirlenebilen Poway ve Halle saldırılarının aksine, yıl boyu gerçekleşen belki de en kötü ibadethane saldırılarının sorumluları bulunamadı. Faili meçhul saldırılardan biri ekim ayında, Afganistan’ın doğusundaki Jodari Köyünün camisinde cuma namazı sırasında yapılan bombalı ve 60 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırı oldu. Hiçbir örgüt saldırıyı üstlenmezken, yetkililer bombalı saldırının detaylarıyla ilgili çelişkili açıklamalarda bulundu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün