İsrail’den NATO’ya hava savunma teknolojisi

Tarihte ilk defa bir NATO ülkesi; Çek Cumhuriyeti, İsrail’den hava savunma sistemi satın alacak.

Dünya
6 Aralık 2019 Cuma

Askerler ve büyük şirketlerin CEO’ları ne kadar üstün olursa olsun yeni bir teknolojiye önce soğuk yaklaşırlar, çünkü eski de olsa denenmiş bir sistem hiç denenmemiş ama yüksek teknoloji ürünü bir sistemin risklerini taşımaz. Sonuçta riske edilen şey insan hayatları ve maddi değerlerdir. 

Bugün dünyada, havadan gelen füze saldırılarını yine havada füze atarak imha eden üç  hava savunma sistemi uluslararası kamuoyunun dikkatinde. Rus yapısı S-400, ABD malı Patriot   (Vatansever) demek ve İsrail malı  Kipat Barzel. (Demir Kubbe)  Üçü de gelen füzenin koordinatlarını ve muhtemel rotasını karmaşık radar bilgilerini değerlendiriyor ve  aynı rota üzerine imha edici bir füze gönderiyor. Tehdidi havada hiçbir zarar vermeden ortadan kaldırıyor. 

İsrail’in Demir Kubbe’si aktif olarak devamlı kullanılıyor ve gerek Gazze’den, gerek Lübnan’dan gelen yüzlerce füzeyi şimdiye kadar imha etmiş durumda. Bir NATO ülkesi olan Çek Cumhuriyeti bir ilke imza atarak hava savunması için standart ekipman olan Patriot yerine İsrail malı Demir Kubbe’yi tercih etti.  115 milyon dolarlık savunma anlaşması ile Çek Cumhuriyeti, İsrail’den kısa menzilde etkin olan Demir Kubbe ile uzun menzilde etkili olan ‘David’in Sapanı’ füze sistemlerini alacak. 

Sekiz radar sisteminden oluşan sistem sekiz yıl boyunca Çek Cumhuriyetinin göklerini koruyacak.

 

 

  

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün