Netanyahu’nun yolsuzluk iddianamesi mecliste

İsrail Başsavcısı Avichai Mandelblit, üç ayrı yolsuzluk dosyası nedeniyle Başbakan Netanyahu hakkında hazırladığı iddianameyi Knesset Başkanı Yuli Edelstein’e gönderdi. Meclisin dokunulmazlık vermemesi halinde Başbakan Netanyahu yargılanacak.

Dünya
4 Aralık 2019 Çarşamba

Başsavcı Mandelblit’in hazırladığı iddianamede aralarında Binyamin Netanyahu’nun zengin arkadaşları ve eski çalışanları da dahil olmak üzere 300’den fazla şahidin ismi yer alıyor.

Mandelblit’in gönderdiği iddianamede, meclisin dokunulmazlık vermemesi halinde Başbakan Netanyahu’nun Kudüs Merkezi Mahkemesinde yargılanacağı belirtildi. Netanyahu’nun istemesi halinde dokunulmazlık başvurusunu 30 gün içinde Knesset’e yapması gerekiyor.

Meclis, dokunulmazlık kararı verirse Netanyahu hakkında dava açılamayacak. Ancak, Netanyahu’nun dokunulmazlık talebi geri çevrilse dahi İsrail Başbakanı hakkındaki davanın en erken mayıs ayında açılabileceği öngörülüyor.

İsrail’deki yasalar gereği hakkında dava açılsa bile başbakan suçlu bulunana kadar görevinde kalma hakkına sahip. Bu nedenle Netanyahu’nun başbakanlık görevini şu an için bırakmasını gerektirecek bir durum bulunmuyor.

Meclisin olası dokunulmazlık başvurusunu geri çevirmesi halinde Netanyahu, görevdeyken hakkında ceza davası açılacak ilk İsrail başbakanı olarak tarihe geçebilir

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün