Pompeo: “Batı Şeria’nın kaderine İsrailliler ile Filistinliler karar verecek”

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yaptığı resmi bir açıklama ile Batı Şeria’daki yerleşimlerin statüsüne ABD’nin değil, İsrailliler ile Filistinliler arasında karşılıklı yapılacak görüşmeler ile karar verileceğini belirtti.

Dünya
19 Kasım 2019 Salı

Pompeo’nun resmi açıklaması yıllardır süren ABD’nin Batı Şeria politikasında da bir dönüm noktası oldu. Pompeo açıklaması ile İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşimlerinin kanuni olduğunu, uluslararası hukuk ile tezat içinde olmadığını da beyan etti.  

ABD, 1978’den bu yana Carter döneminde yapılan bir deklarasyonu kabul ediyor ve ‘İsrailli yerleşimcilerin varlığının uluslararası hukuk ile uyuşmadığı’ siyasi söylemini savunuyordu. Ancak 1981 yılında Başkan Reagan yaptığı bir açıklamada, bu görüşe katılmadığını, yerleşimlerin kanuniliğinin tartışılabileceğini belirtmişti. 

Karar İsrail’de memnuniyetle karşılanırken Filistin tarafından büyük tepki aldı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yaptığı açıklamada, memnuniyetini belirtti ve yerleşimlerin kaderine İsrail hukuk sisteminin karar vereceğini belirtti. 

Filistin tarafından yapılan açıklamalarda ise, bu karar ile ABD’nin barış görüşmelerindeki inandırıcılığının fiilen kaybolduğu belirtildi. Filistin Özerk YÖnetimi Sözcüsü Nabil Abu Rudeinah kararı kınayarak uluslararası hukuka aykırı olarak nitelerken, FÖY yetkililerinden Başmüzakereci Saeb Erekat, artık ABD’nin barış görüşmelerinde bir ağırlığı kalmadığını ifade etti.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün