Haksız kazançla zenginleşmeye ‘Yahudileşme’ benzetmesi yapan milletvekiline tepki

Sağlık Bakanlığı eski müsteşarı Ahmet Emin Söylemez ile eşi Büşra Nur Çalar’ın yeni doğan kızları Berra Aksa için düzenledikleri mevlidin sosyal medyada gündeme gelmesi üzerine, mevliddeki lüks ve gösterişi eleştirmek isteyen İYİ Parti Milletvekili Lütfü Türkkan, söylemine antisemitizm karıştırınca, kendisi eleştirilerin hedefi oldu.

Toplum
18 Kasım 2019 Pazartesi

ynı zamanda YouTuber olan Büşra Nur Çalar’ın, mevlid görüntülerini ve yeni doğan bebeğinin parmağına taktığı tek taş yüzüğün fotoğrafını paylaşmasının ardından İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Twitter’dan “Haksız kazançla zenginleşerek lüks içinde yaşayan Protestan Müslüman dediğimiz bir kesim var ki; fikri anlamda Yahudileşmişlerdir bunlar” paylaşımını yaptı.

Türkkan’ın eleştirdiği haksız kazançla zenginleşen kesimi Yahudilere benzetmesi, özellikle sosyal medyada büyük tepkilere neden oldu. Kendisini eleştiren ve özür bekleyen kullanıcılar karşısında da tutumunu savunan Türkkan, Şalom Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas’ın “İyi Parti yöneticisinden de antisemitik sözler gelecekse kapatalım artık şalteri!...Yazıklar olsun” yorumuna şu yanıtı verdi:

“İçinde Yahudi geçen her cümle antisemitik değildir. Bu kelimeyi kullanmak yasaktı da biz mi bilemedik..!”

Türk Yahudi Toplumu Eş Başkanı İshak İbrahimzadeh de sosyal medya paylaşımında “İYİ antisemitizm... Yalnız fikri değil her anlamda!” diyerek Türkkan’ı eleştirdi.

Türkkan’ın yorumuna eleştiri sadece Yahudi karşıtlığı olarak gelmedi. “Protestan Müslüman” ifadesini kullanan Milletvekili, Hıristiyanlara karşı da nefret söylemi gerçekleştirmiş oldu.

 

 

Türkkan’ın paylaşımı ve İvo Molinas’a yanıtı, İsrail basınında da haber oldu. Times of Israel’de, “Türk Milletvekili, antisemit tweet’ine tepki gösteren Yahudi gazeteciye çattı” başlığıyla paylaştığı haberde Türkkan’ın daha önce de antisemit paylaşımlar yaptığı belirtildi.

Türkkan’ın yorumlarına çok sayıda Türk Yahudi’sinin yanı sıra, toplumun her kesiminin tepki vermesi dikkat çekti. Yazar Ümit Kıvanç, “Irkçılık bu, Lütfü Bey” derken, birçok Twitter kullanıcısı da Türkkan’ın eleştirisini Yahudiler ve Hıristiyanlar üzerinden yapmasına tepkiliydi.

İşte Türkkan’ın paylaşımının altındaki yorumlardan bazıları:

“İnsan haklarını savunsun diye beklenen güya muhalefet de bu durumda. Bu görüntü için söylenecek 100 tane ayrıntı varken Yahudilere topluca çakmak neden? Nefret suçu işlemek fıtratlara işlemiş.”

*

“Bu tivitinizle hem Protestanları hem de Yahudileri doğru olmayan kalıplara sokuyorsunuz. Protestanların hepsinin zengin olduğu doğru bir bilgi değil, her Yahudinin zenginleşmeye önem verdiği de. Önyargılarınız doğrultusunda genellemeler yapmanız çok yanlış. Özür dilemelisiniz.”

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün