Avrupa statlarında ırkçılık alarmı

Avrupa’nın farklı ülkelerinde, başta futbol olmak üzere spor karşılaşmalarında yaşanan ırkçı ve antisemit olaylar, somut adımların atılması gerektiğini ortaya koydu.

Dünya
6 Kasım 2019 Çarşamba

İtalya’da olaysız hafta yok

  İtalya Serie A’da bu sezona, çoğunlukla siyahi futbolcuları hedef alan ırkçılık vakaları damgasını vuruyor. Henüz 11 haftayı geride bırakan İtalya Birinci Liginde şimdiden yedi ayrı ırkçılık olayı yaşandı. Statlardaki ırkçı tezahüratlara uyarı anonsu, para cezası ya da tribün kapatma cezaları dışında henüz bir önlem ya da çözüm geliştirebilmiş değil.

Bulgaristan’dan hızlı yanıt

  Avrupa Şampiyonası (EURO 2020) Elemeleri maçında Bulgaristan’ın İngiltere’yi ağırladığı karşılaşmada Bulgar taraftarların bazı İngiliz futbolculara ırkçı tezahüratları üzerine Bulgar hükümeti hemen işlem başlattı. Maç kayıtları izlenerek, bazı taraftarlar gözaltına alındı. Başbakan’ın çağrısı üzerine Bulgar Futbol Federasyonu Başkanı istifa etti.

İngiltere’de stada girememe cezası

  Futbolda ırkçılık İngiltere’de de gündemde. Geçtiğimiz aylarda Premier Lig’de, Yahudi kökeniyle bilinen Tottenham’ın maçında sahaya muz kabuğu atan taraftara, dört yıl statlara girememe cezası verildi. Tottenham Kulübü de söz konusu ırkçı taraftarına ömür boyu maç izlememe cezası verdi. 

 

UEFA’dan uyarı

UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, Bulgaristan – İngiltere maçı sonrasında, “Milliyetçiliğin yükselişi beraberinde kabul edilemez davranışlara yol açtı” diyerek uyarıda bulundu. Ceferin şöyle devam etti:

“UEFA, maçlarda ırkçılığın önüne geçmek adına Avrupa’da Irkçılığa Karşı Futbol (FARE) ile yakın ilişkiler içerisinde. UEFA’nın yaptırımları maçlarımızda ırkçılığa karışanlara karşı uygulanır. UEFA, ırkçı davranıştan ötürü bir futbolcuya 10 maç men cezası veren tek kuruluştur. İnanın bana, UEFA bu illeti futboldan temizlemek için her şeyi yapmaktadır. Bu konudaki çabalarımız durmaksızın sürüyor ve her zaman için çözüm opsiyonlarımızı güçlendirmeliyiz.

Bunun yanı sıra futbol ailesi, hükümetleriyle ve sivil toplum kuruluşlarıyla dayanışma içine girerek ırkçılığı marjinal hale getirmek ve onu toplumdan dışlamak mecburiyetindeler. Başlı başına futbol ailesi problemi çözemez. Yol almamız için birlikte mücadele vermemiz gerekiyor.”

İngiliz futbol kulübü Chelsea’nin sahibi Roman Abramoviç de, yaklaşan tehlikeyi gündeme alan isimlerden oldu. Abramoviç, kendi stadı da dahil olmak üzere İngiliz statlarında artan antisemitizme karşı sosyal sorumluluk projeleri başlatan, spor dünyasındaki ilk önemli isim oldu. Farklı Yahudi kuruluşları ile işbirliği içinde olan Chelsea özellikle Holokost konusunda eğitim ve bilinçlenme üzerinde duruyor.

Kulübün futbolcuları başta olmak üzere, teknik ekip ve idarecileri Nazi kamplarını ziyaret ediyor, Holokost kurtulanları ile bir araya gelerek yaşananlar konusunda bilgi sahibi oluyorlar. Chelsea’li futbolcular, Holokost Kurbanlarını Anma Günü’nde de, sosyal medya paylaşımları ile rol model olmaya çalışıyor.

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün