İstanbul’da eşsiz caz günleri başlıyor…

Şehrin Caz Hali

TUNA SAYLAĞ Sanat
16 Ekim 2019 Çarşamba

Türkiye’nin en prestijli festivallerinden  Akbank Caz Festivali, 17-27 Ekim tarihleri arasında gerçekleşiyor. 29. kez düzenlenen etkinlik, müzikseverleri cazın farklı renkleriyle buluşturuyor. Festival ayrıca, uluslararası caz sahnesinin en önemli plak şirketlerinden ECM Records’un 50. yaşını kutlamak üzere de hazırlıklarını yaptı. On bir gün boyunca, birbirinden seçkin yerli ve yabancı sanatçılar, özel performanslarıyla İstanbul’u caza boyayacak.

Festivalde ilgi çekici kategoriler

Organizasyonu Pozitif iş birliğiyle gerçekleştirilen 29. Akbank Caz Festivali Ustalara Saygı, Avrupa’dan Caz, Cazda İngiliz Çıkartması, Civardakiler, Festivale Özel, Caz ve Ötesi, Caz Odada ve Caz Saati’nden oluşan sekiz ana temanın yanı sıra; Liselerde Caz, Kampüste Caz, ve Atölyeler ile toplam on bir kategoride caz severlere unutulmaz anlar yaşatacak. Etkinlik kapsamında ayrıca üç söyleşi ve 25 atölye çalışması hayata geçecek.

Kentte caz yıldızları şöleni

Festival, 17 Ekim’de, Babylon’daki Vaudu Game ve Summart Sanat Merkezindeki NES konserleri ile start alıyor. Son albümü ‘Otodi’yi geçtiğimiz yıl yayımlayan Vaudou Game, voodoo kültürü ritüellerinden aldığı ilhamı, Afrobeat ritimleri ve soul tınılarıyla harmanlıyor. NES’e gelince… Perküsyoncu David Gadea, çellist Matthieu Saglio ve vokal/çellist Nesrine Belmokh’dan oluşan grubun ortak müzik dili, geleneksel Arap müziği, dünya müziği, caz ve pop arasında geziniyor.

İsrailli piyanist Yonathan Avishai’nin sıradışı yeteneği, Omer Avital, Avishai Cohen gibi isimlerle birlikte çaldığı grup projeleri sayesinde ses getirdi. Cohen’in müziğine hatırı sayılır katkılarda bulunan Yonathan Avishai’ın kendi adını taşıyan heyecan verici üçlüsü Yonathan Avishai Trio, kontrbasçı Yoni Zelnik ve davulcu Guilhem Flouzat’tan oluşuyor. İlk albümü ‘Joys And Solitude’u ECM etiketiyle 2019’un başında yayımladı. Yonathan Avishai’nin melankolik olduğu kadar neşeli unsurlar da barındıran poetik müziğini, ECM Records’un 50. yıl kutlamalarının bir parçası olarak 18 Ekim’de Akbank Sanat’ta izleme imkanı bulacağız. Bu eşsiz performans kaçmaz!

18 Ekim akşamının bir başka konseri de CRR’de… Cazın avangart topluluklarından Art Ensemble of Chicago sahnede. Grup, caz tarihinde yer eden farklı stilleri bir araya getirirken orijinal seslere ve küçük enstrümanlara başvuruyor. Geleneksel davullar, kornolar, ziller, çanlar, vibrafonlar, marimbalar ve gonglar… Grubun kurucusu Roscoe Mitchell’in vizyonu ve gerçekleştirdiği farklı iş birliklerinden doğan grup; bugün varlığını üyelerinin müziğe dair kişisel ilgi alanları konusunda birbirlerine gösterdikleri anlayışa borçlu.

ECM’in 50. yaş kutlamasının bir diğer parçası olarak kontrbasın usta ismi, besteci Mats Eilertsen, on yıldır birlikte çalıştığı prestijli grubu eşliğinde 19 Ekim’de Akbank Sanat’ta. Büyük ilgi gören son albümleri ‘And Then Comes The Night’ı bu yıl içinde yayımlayan üçlünün diğer iki ismi ise piyanist Harmen Fraanje ve davulcu Thomas Strønen.

1991 yılından 2013’e kadar festivalin direktörlüğünü yapan Mehmet Uluğ anısına bu yıl altıncısı düzenlenen ‘Mehmet Uluğ Gecesi’, 19 Ekim’de Babylon’da gerçekleşiyor. 2009’da Uluğ’un davetiyle ilk albümünü Pozitif Müzik çatısı altında yayımlayan İmer Demirer; Can Kozlu ve Volkan Topakoğlu ile birlikte İ.M.C. Trio; ayrıca Ali Perret, Şenol Küçükyıldırım ve Meriç Demirkol’dan oluşan P.D.K. Trio, Aydın Esen ve Bora Uzer Grup sahne alacak.

21 Ekim’de, Zorlu PSM’de konser verecek olan  çağdaş cazın en sofistike saksafoncularından James Carter ve grubu James Carter’s Organ Trio festival sahnesinin flaş isimlerinden. Gerard Gibbs’in maharetli klavyesi ve Alex White’ın güçlü davulları grubun ruhunu tamamlamakta... Kusursuz enstrüman hakimiyetleri ile izleyicide hayranlık uyandıran bu üçlünün her performansı ayrı bir şölen.

Zorlu PSM, 22 Ekim’de birçok prestijli ödüle layık görülen, ECM’in önde gelen sanatçılarından Danimarkalı müzisyen Jakob Bro ve grubu Jakob Bro Trio’ya ev sahipliği yapacak. Gitarist  Bro, kontrbasçı Thomas Morgan ve davulcu Joey Baron’dan oluşan Trio’nun yenilikçi müziği doğaçlamalardan beslenirken, şarkıları da gücünü duyguların derinliğinden alıyor. İlham verici performanslarına siz de  tanıklık edin!

23 Ekim’de, CRR Konser Salonunda Charles Lloyd Sky Trio, Featuring Gerald Clayton & Marvin Sewell seyirci ile buluşacak. Cazın usta ismi Charles Lloyd (saksafon), bugün 81 yaşında ve müzik yolculuğunun zirvesinde… ‘Vanished Gardens’ı geçtiğimiz yıl yayımlayan Lloyd’u  Gerald Clayton (piyano) ve Marvin Sewell (gitar) eşliğinde izlemek bir ayrıcalık!

Beat Kuşağı’nın şiirlerden beslenen Sarah McCoy’un (vokal, gitar, piyano) İstanbul’daki  konseri 23 Ekim’de Babylon’da… 20 yaşında  yollara düşen McCoy, barlarda piyano çalarak puslu sesiyle yıllarca müziğini olgunlaştırdı.  2013’te Fransız yönetmen Bruno Moynie tarafından keşfedilen sanatçı, 2017’de yapımcı Renaud Letang ile ‘Blood Siren’ albümünü yayımladı. McCoy’un İstanbul’daki bu ilk konseri bir ilk!

Moda Sahnesi 24 Ekim’de, Norveçli usta piyanist Bugge Wesseltoft’un Erkan Oğur’la (gitar) oluşturduğu Bugge Wesseltoft & Erkan Oğur & Friends birlikteliğinin ilk konserini ağırlayacak. Basta Alp Ersönmez ve davulda Volkan Öktem eşliğinde gerçekleşecek dinletide yepyeni bir müzik alışverişi gerçekleşecek.

Kuzey Afrika’nın efsane müzisyenlerinden Fela Kuti ve Ebo Taylor’dan ilham alarak büyüleyici melodiler seslendiren Kokoroko, 26 Ekim’de Babylon’da.Trompetçi Sheila Maurice-Grey’in liderliğindeki sekiz kişilik topluluk; trompet, alto saksafon, trombon, gitar, klavye, kontrbas ve perküsyonla sahnede eşsiz bir uyum yaratıyor.

Bugüne kadar Onno Tunç, Mehmet Teoman, Vedat Sakman ve Bülent Ortaçgil gibi isimlerle çalışarak sekiz solo albüm yayımlayan ve pek çok kolektif albümde yer alan Zuhal Olcay, 26 Ekim’de, Caddebostan Kültür Merkezine Güvenç Dağüstün eşliğinde konuk oluyor. Son yılların başarısıyla dikkat çeken sanatçılarından olan Dağüstün, piyanist Ece Dağıstan ile yaptığı son çalışması ‘Fazıl Say - Güz Şarkıları’, yılın en çok satan albümleri arasında yer aldı. Bu iki ünlü ismi aynı sahnede izleme şansından kendinizi mahrum etmeyin!

Akbank Caz festivali, farklı zevklere hitap eden daha pek çok konsere, İstanbul’un popüler 36 ayrı mekanında ev sahipliği yapıyor. Seçim için www.akbanksanat.com/etkinlik adresine başvurmanız kâfi!

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün