Irak’ta gösterilerde 19 kişi hayatını kaybetti

Irak´ta başkent Bağdat başta olmak üzere ülke genelinde birçok kentte devam eden hükümet karşıtı gösterilerde üçüncü gün geride kalırken 19 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Dünya
3 Ekim 2019 Perşembe

Ülkede, yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmeti yoksunluğu nedeniyle düzenlenen gösterilerde, yüzlerce kişi de yaralandı. Yaralıların durumunun ağır olduğu, ölü sayısının artabileceği belirtildi.

Bağdat'ta göstericilerin sembolik anlamı bulunan Tahrir Meydanına ulaşma girişimi engellendi. Polis, göstericileri tazyikli su, göz yaşartıcı gaz ve zaman zaman da gerçek mermi kullanarak dağıtmaya çalıştı. Bağdat, Necef ve Basra'nın yanı sıra diğer bazı kentlerde de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Sosyal medyada organize oldu

Protestocular, gösterilerin başladığı 1 Ekim tarihi öncesinde sosyal medya üzerinden organize oldu. Hükümeti protesto ekmek amacıyla halkı sokağı çıkmaya çağıran mesajlar paylaşılırken, gösterileri hiçbir siyasi parti ya da grup üstlenmedi. Sosyal medyada, “1 Ekim’de sen de çık, susma!”, “Mısırlı senden daha cesur değil” gibi ifadeler dikkat çekti.

Gösterilerin ikinci gününden itibaren ise ülkede internet kesilerek, sosyal medyaya erişim engellendi.

Uzmanlar, artan işsizliğe çözüm bulunmasını, özellikle devlet kurumlarında rüşvetin artması gibi konuların halkı sokağa döktüğünü belirtiyor. Başbakan Adil Abdulmehdi, yaklaşık bir yıl önce işsizliği çözüm vaadiyle seçilmişti. Ancak ülkedeki veriler, bu konuda bir gelişme yaşanmadığını gösteriyor.