Holokost’un mucize bebeği 74 yaşında hayata veda etti

Helga Page, herkesin öldüğü yerde doğmayı başarmış bir mucize idi.

Dünya
1 Ekim 2019 Salı

2. Dünya Savaşı’nda Nazi ölüm kamplarının en genç kurtulanı mucize bebek lakaplı Helga Page, 74 yaşında vefat etti.  Oklahamo City’de yaşayan Page, Dachau’nun kurtuluşunu hatırlamak için çok gençti.  

2 Nisan 1945’te Nazi kampında bir barakada doğan Page için, dünya basını ‘Mucize Bebek’ takma adını kullanmıştı. Page, Dachau Kampı  45. Topçu Tugayı tarafından özgürlüğüne kavuşmadan 27 gün önce doğmuştu. Mucize bebeğin annesi Agnes bir Alman gardiyanı tarafından tecavüze uğradıktan dokuz ay sonra doğum yapmış, bu süre boyunca hamileliğini Nazilerden saklamayı başarmıştı. Devriye geldiğinde genç anne ve yavrusu çöp bidonunun içinde saklanıyordu. Eğer keşfedilselerdi bu her ikisi için de mutlak bir ölüm demekti.

Kampın kurtuluşu ile birlikte kızamıktan ölmek üzere olan bebek acilen hastaneye kaldırılmış, ardından annesi Agnes ona bakacak duruma gelene kadar  6 yıl yetimhanede kalmıştı.  Savaş sonunda Agnes bir Amerikan askeri ile evlenerek Oklahamo’ya yerleşmişti.  Page’in annesi Yahudi olduğu için değil politik suçlu olduğu için Naziler tarafından kampa atılmıştı.

2006 yılında Page, Oklahoma cemaatinin sponsorluğunda düzenlenen Holokost Kurbanlarını Anma Gecesinde kurtarıcısı Çavuş Joe Wilson ve 45. Tugayın diğer gazileri ile bir araya geldi.  Page, Wilson’a bir çikolata verdi.

Çikolata savaş sonunda kampları özgürleştiren Amerikan askerlerinin açlıktan ölmek üzere olan Yahudi mahkumlara verdikleri ilk gıdaydı, o günden bu yana Holokost kurtulanları için kurtuluşun bir sembolü idi. 

Page hayatı boyunca Holokost anma törenlerine katıldı ve kurtulanlarla birlikte kaybedilen 6 milyonu andı.

Oklahoma-İsrail Exchange Kurumu Başkanı Edie Roodman, Page’in hikayesi için yaptığı yorumda duygularını şöyle ifade etti: “Onun bu dünyaya hangi şartlar altında gözünü açtığını, annesinin ve ailesinin çektiği zorlukları düşündüğümüz zaman yaşananlardan etkilenmemek imkansız…”

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün