Drone tehlikesi…

İsrail firmaları anti-drone teknolojisi geliştiriyor.

Dünya
1 Ekim 2019 Salı

Helikopter gibi havalanan birden fazla pervanesi olan insansız hava aracı dronelar günümüzde silah olarak kullanıldıklarında en karmaşık savunma sistemlerini geçebiliyor. 

Suudi Arabistan’ın Aramco petrol rafinelerine geçtiğimiz günlerde dronelarla yapılan roket saldırısı bir anda dünya petrol üretiminin önemli bir kısmını devre dışı bırakınca, bu silaha karşı  özel savunma sistemlerinin önemi daha da arttı. 

IAI (Israel Aerospace Industries), Elbit, Raphael ve yeni bir teknoloji girişim şirketi olan Vorpal, bu konuda yoğun olarak çalıştıklarını açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde Vorpal ve IAI ilk deneme ürünlerinin tatbikat gösterisini basınla paylaştı.  

Droneları safdışı bırakmakta en büyük problem birden fazla olarak saldırıda bulunabilmeleri, çok alçaktan uçma kabiliyetleri ve kalabalık yerlerde karşı ateşin yaratabileceği riskler olarak özetleniyor. 

İsrailli firmalar bu sorunları aşmak için yeni teknikler üzerinde çalışıyor. Ancak bu konudaki ayrıntılar askeri bir sır olarak niteleniyor, basınla paylaşılmıyor.

Endüstriye yakın olanlar droneları saf dışı bırakmak için şimdilik iki temel sistem üzerine çalışıldığını belirtiyor. Bunlardan biri savunma sisteminin optik olarak droneların yerini saptaması ve belirlenen koordinata ateş açması. İkinci yöntem ise jammer teknolojisine dayanıyor.  Bu yöntemde drone’u kontrol eden radyo dalgası jammer ile kesiliyor ve drone düşüyor. Bu sistemin daha ileri safhalarında ise savunma sistemi dronenun kontrol frekansına girerek ona kendini imha et emrini verebiliyor.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün