Gandi’nin Yahudi cemaatine bayram mesajı gün ışığına çıktı

İsrail Ulusal Arşivi pasifist mücadelenin öncüsü, modern Hindistan’ın Lideri Mahatma Gandi’nin 1 Eylül 1939’da Hindistan Yahudi cemaatine gönderdiği Roş Aşana’yı kutlayan mektubunu internette yayınladı.

Dünya
27 Eylül 2019 Cuma

İsrail Ulusal Arşivi son zamanlarda milyonlarca  eski dokümanı tarayarak, sınıflandırıyor ve müzelerde sergilenmek üzere hazırlıyor.

80 yıllık mektupta Gandi el yazısı ile zamanın Mumbai Siyonist Örgütü Başkanı’na  şunları belirtiyor: “Yeni yıl için en iyi dileklerimi sunarım, gelecekte siz ve halkınız için barış daim olsun…” 

İngiliz sömürge kuvvetleri ile şiddet içermeyen bir mücadele vererek başarılı bir şekilde Hindistan’ı özgürleştiren, ülkede sivil hakların kazanılmasında büyük rol oynayan, Gandi, savaşta Yahudilerin yaşadıkları için de endişelerini dile getirmişti.

Ancak bu endişe yine Hitler’e karşı pasif bir mücadeleden öteye gidememişti.

Gandi, Hitler’e karşı eleştiride yine pasif bir dil kullanmış, hatta bir mektubunda Hitler’e “Dostum” olarak hitap etmiş, onun müttefiklerin dediği gibi bir canavar olduğuna inanmadığını yazmıştı.

Gandi’nin 1938’de Hitler Almanya’sına karşı savaşı doğru bulan sözleri ise kendi çıkarttığı Harijan gazetesinde şöyleydi: “Tüm Yahudi ulusu için üzüntü içindeyim. Eğer dünyada haklı bir savaş varsa o da, insanlık adına  bir ulusu yok etmek isteyen Alman Nazilere karşı yapılandır. Ancak ben savaşlara inanmıyorum.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün