Genç kızın Holokost günlüğü 70 yıl sonra banka kasasından çıktı

Polonyalı Yahudi genci Rania Spiegel’in Holokost günlüğü İngilizce olarak yayınlanıyor.

Dünya
25 Eylül 2019 Çarşamba

New York’ta bir banka kasasında 70 yıldır kilitli kalmış, Polonyalı Yahudi genci Rania Spiegel’in Holokost günlüğü nihayet yayınlanacak. 

Günlüğün sahibi Spiegel, 1924 yılında Polonya’nın Przemysl şehrinde doğup büyümüş. Yaşadığı şehir 1941’de Naziler tarafından işgal edilmiş. Spiegel’in günlüğünde mahallesinin bombardımanları sırasında kaçışları, Yahudi ailelerin kayboluşu, gettoların oluşumu ve daha pek çok bilgi yer alıyor.

Spiegel, bir süre Nazilerden saklanabilmiş fakat 1942 yılında, 18 yaşındayken bulunup öldürülmüş. Günlüğünü ise erkek arkadaşı Zygmunt Schwarzer’e vermiş. Erkek arkadaşı ise Auschwitz’e gitmeden bir başka arkadaşına saklaması için emanet etmiş. Schwarzer hayatta kalabilmiş ve savaş sonrasında, 1950 yılında, günlüğü New York’ta yaşayan Spiegel’in kardeşi Elizabeth ve annesi Roza’ya iade etmiş.

Elizabeth, günlüğü okumadan banka kasasına saklamış. Ta ki 2012 yılında kızı Alexandra Bellak günlüğün İngilizceye çevrilmesi için zorlayıncaya kadar... Alexandra CNN’e yaptığı açıklamada, “Geçmişimi, atalarımı ve ismini aldığım bu özel insanı (ikinci ismi Renata) merak ediyordum. Ben Lehçe bilmiyorum (teşekkürler anneme!) Ve çok acı verdiği için annemse hiçbir zaman okumamış” ifadelerini kullandı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün