Ünlülerin gözünden 25. ölüm yıl dönümünde Lubavitch Rebbe

Manken Naomi Campbell ve şarkıcı Paula Abdul, Lubavitch Rebbe’yi anan ünlülerdendi.

Selin KANDİYOTİ Kültür
10 Temmuz 2019 Çarşamba

1994’te geçirdiği inme sonucunda 92 yaşında New York’ta vefat eden Habad-Lubavitch Hasid hareketinin lideri Haham Menachem Schneerson ünlü insanların yanı sıra dünya liderleri tarafından da anıldı. Haham Schneerson yönetiminde dünyanın dört bir tarafında Yahudi merkezleri açılarak hareketin etki alanını genişletilmişti.

Yaklaşık 50 bin kişi İbrani takvimine göre ölüm yıldönümü olan 3 Tamuz cumartesiden önce Haham’ın Queens’de bulunan Ohel adıyla bilinen gömü alanındaki mezarını ziyaret etti.

Schneerson 1950-1994 yılları arasında, Yahudi yaşamının Holokost sonrası yeniden kurulmasını amaçlayan ve New York’ta açılan Habad-Lubavitch Hasid hareketini canlandırdı. Her yıl Cambria Heights’daki merkezine, Yahudi ve Yahudi olmayan yaklaşık 400 bin kişi, Haham’ın öğretilerini dinlemek ve kendisine saygılarını sunmak için gitti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda Schneerson için, “Dünyayı değiştirdi ve benim üzerimde çok büyük bir etkisi oldu. Onu her zaman hatırlayacağız” ifadelerini kullandı.

İngiltere’nin Baş Hahamı Ephraim Mirvis, Schneerson’ın anısına, “Holokost trajedisinden sonra Yahudi yaşamının en büyük kurucularından, öğretileri ve olaylara bakış açısı bugün hâlâ - belki de hiç olmadığı kadar - güncelliğini koruyor. İngiltere eski Baş Hahamı Jonathan Sacks ise Schneerson’un Yahudi dünyası ve kendi üzerinde bıraktığı etkiyi anlattığı bir video paylaştı.

Ünlü süper model Naomi Campbell sosyal medya hesabında, “İlham verici bir alim ve bir öğretmen olarak Rebbe herkesin özü itibariyle iyi olduğunu ve her seferinde bir iyilik yaparak herkesin içinde dünyayı daha iyi bir yere dönüştürmek için potansiyel olduğunu öğretti. Şahsen ben onun erdeminden ve öğretilerinden çokça öğrendim. Yaşamında onu hiç görememiş olsam da onun duasını almak ve ondan ilham almak için Queens’deki mezarını ziyaret ettim. Toplumumuzda onca anlaşmazlık ve bölünme varken onun sözlerini kalbimize yazmalıyız, onu örnek alarak ötekilerinin içindeki iyiyi görmeliyiz” yazarak kendini yeniden Rebbe’nin daha fazla iyilik ve ışık yaratma misyonuna adayacağını belirtti.

2010’da Campbell, Kabala hareketini kucakladığını ve bu sayede herkesçe bilinen öfkesini kontrol etmeyi öğrendiğini ve hayatına çekidüzen verdiğini açıklamıştı.

Yahudi asıllı şarkıcı Paula Abdul, Rebbe’nin herkesi Şabat mumu yakmaya çağırdığı kampanyasını hatırlatarak tüm Yahudi kadın ve kızları Şabat için mum yakmaya çağırdı. Cuma öğleden sonra Twitter hesabında “Rebbe’nin koşulsuz sevgi ile dünyayı iyileştirme öğretilerine bugün her zamankinden daha acil ihtiyaç var” yazdı.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün