İsrail eylülde erken seçime gidiyor

İsrail´de, 9 Nisan’da gerçekleşen seçimlerden sonra Başbakan Binyamin Netanyahu´nun belirlenen süre içinde koalisyon hükümetini kuramaması nedeniyle erken seçim kararı alındı.

Dünya
30 Mayıs 2019 Perşembe

120 sandalyeli Knesset’te yapılan oylamada meclisin feshedilerek erken seçime gidilmesini öngören yasa tasarısı, 45 hayır oyuna karşılık 74 evet oyuyla geçti.

Sağcı altı parti ile İsrailli Arapları temsil eden partilerin evet oyu verdiği yasa tasarısıyla erken seçimin tarihi 17 Eylül olarak kararlaştırıldı.

9 Nisan'da yapılan erken genel seçimlerde hiç bir parti 120 sandalyeli mecliste tek başına iktidara gelmek için gerekli 61 milletvekiline ulaşamamıştı. Devlet Başkanı Reuven Rivlin, seçimden az farkla önce çıkan Başbakan Netanyahu'ya koalisyonu kurma görevi vermişti. Netanyahu, meclise girmeyi başaran beş sağ parti ile koalisyon hükümeti kurmak için görüşmeler gerçekleştirdi. Ancak, beş sandalyeye sahip Avigdor Liberman liderliğindeki İsrail Evimiz Partisi, Netanyahu liderliğindeki sağcı hükümete katılmak için ultra Ortodoks (Haredi) Yahudilerin de askerlik görevini yapmasını zorunlu hale getiren yasa tasarısının meclisten geçmesini şart koşunca görüşmeler kilitlendi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün