Çilek Zamanı

Çocuk-Aile
29 Mayıs 2019 Çarşamba

Raysa Büyükbahar Uzunyol

 

Mayıs ayı ile birlikte çilek zamanı geldi. Bir su bardağı çileğin bir günlük C vitamini ihtiyacımızı karşıladığını biliyor muydunuz? Vitamin ve antioksidan kaynağı çileğin sağlığımıza birçok faydası var:

Glisemik indeksi düşük olan çilek insülin direnci olan bireylerin ve diyabet hastalarının tercihlerinden biri olabilir. Glisemik indeksi yediğimiz bir yiyeceğin kan şekerimizi ne kadar ve ne hızlı yükselttiğini gösterir. 

Diğer meyveler gibi protein oranı düşük olan çileği tüketirken uzun süre tokluk arayışınız varsa eğer mutlaka ev yapımı yoğurt veya kuruyemiş gibi protein içeriği yüksek besinler ile birlikte tüketin.

Bir su bardağı çilek günlük folik asit ihtiyacımızın yüzde 9’unu karşılıyor. Hamile kalmak isteyen ve hamile olan anne adayları çileği beslenme planlarında ön planda tutabilir.

Yüksek lif oranı ile sindirim sistemimizi düzenlemeye yardımcı olurken, içerdiği potasyum ile yüksek tansiyonu ve kalp rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olur. 

Çilek yetiştirilirken tarım ilaçları çokça kullanılıyor. Bu nedenle, mümkün oldukça organik çilek tercih edebilirsiniz. Bu mevsimde bol bol çilek alıp, dondurup, kış aylarında yemeye ne dersiniz? Haydi, sağlığımıza bu kadar yararı olan çilek ile şimdi mutfaklarımızı dolduralım ve özel bir günde aşağıdaki tartı yapalım.

İşte hem sağlıklı, hem lezzetli bir tarif:

 

ÇİLEKLİ TART

Malzemeler

Taban için:

2 su bardağı (500 ml) badem

1 su bardağı (250 ml) pikan cevizi

2 çorba kaşığı hindistancevizi yağı

1 su bardağı (250 ml) hurma (1 dakika kaynar suda bekletilmiş)

Dolgu için:

1.5 su bardağı (375 ml) kaju

1 olgunlaşmış muz

1.5 su bardağı (375 ml) çilek

5 çorba kaşığı akçaağaç şurubu veya bal

1 çorba kaşığı hindistancevizi yağı

Üzeri için:

1 su bardağı (250 ml) çilek

Hazırlanışı

Fırınınızı 180 dereceye alın.

Badem ve pekan cevizini un kıvamına gelecek kadar mutfak robotundan geçirin.

Daha sonra, karışımın içerisine Hindistan cevizi yağını ve çekirdeği çıkartılmış hurmaları ekleyin. 3 – 4 dakika boyunca hamur kıvamına gelene kadar robotu çalıştırın.

Daha sonra, karışımı yağlı kâğıdın üzerine alın ve yuvarlak taban şekli verin. Tabanı 180 derece ısıtılmış fırında 25 dakika boyunca pişirin.

Hazırlanan tabanı yarım saat boyunca buzdolabında bekletin.

Dolgu malzemelerini krema kıvamını alana kadar robottan geçirin.

Buzdolabından çıkardığınız tabanın üzerine kremayı yayın ve yeniden 1 saat buzdolabında bekletin.

Buzdolabından çıkardıktan sonra çileklerle süsleyin.

Afiyet olsun.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün