İsrail´de halk “İsrail demokrasisini Netanyahu’dan korumak için” sokaklardaydı

Cumartesi akşamı, binlerce protestocu Tel Aviv´de Netanyahu’ya adli kovuşturma ve yargıya karşı dokunulmazlık sağlayacak ve Yargıtay’ın yetkilerini önemli ölçüde kısıtlayacak olan yasal düzenleme çabalarını protesto etmek için toplandı.

Dünya
29 Mayıs 2019 Çarşamba

En geç bu hafta hükümeti kurmak zorunda olan Binyamin Netanyahu, olası koalisyon ortakları ile anlaşmaları sonuçlandırmaya çalışıyor ve gelen haberlere göre olası ortaklardan onu üç farklı yolsuzluk davasında yargılanmadan kurtarmaları için atılacak yasal adımlar konusunda destek istiyor.

“Demokrasi için bir Savunma Kalkanı olan Dokunulmazlık Yasasını Durdurmak” söylemi altında on binlerce kişinin katıldığı gösteride neredeyse tüm muhalefet partileri de hazır bulundu. İsrail basını katılımcı sayısını 80 bin kişi olarak açıklarken, Reuters sayıyı 20 bin olarak duyurdu.

Muhalefet partileri Mavi ve Beyaz, Meretz ve İşçi Partileri gösterinin organizatörleri olarak yer aldı. Mavi ve Beyaz Partisinin iki numarası Yair Lapid Channel 12’ye gösteri öncesi yaptığı açıklamada protesto gösterisinin sol ve sağ partiler ile alakalı olmadığını belirterek, “Netanyahu bunu böyle görmek, böyle tanımlamak istiyor” dedi. 

Lapid açıklamasında, gösterinin Başbakan’ın ‘hapse girmek’ten kurtulma çabalarını ve bu çabalarına yönelik tehditleriyle İsrail demokrasisine vereceği hasarı protesto etmek için gerçekleştiğini belirtti. Protestocuların başlarında fes olmasıyla ilgili de konuşan Lapid, göstericilerin İsrail’in Erdoğan’ın Türkiyesi’ne dönüşmesini istemedikleri mesajını verdiklerini belirtti.

Mavi ve Beyaz Partisi lideri Benny Gantz da daha önce Channel 12’ye verdiği röportajda Netanyahu’nun İsrail’in ‘sultanı’ olma amacı güttüğünü, sınırsız yetki peşinde olduğunu ve Knesset’i zanlılar için bir ‘sığınma şehri’ haline getirmeyi istediğini söylemişti. Protesto gösterisi, Likud Partili milletvekillerinin ve Netanyahu’nun, başbakana birden çok yolsuzluk davasında dokunulmazlık sağlayacak ve Yargıtay’ın başbakanı koruyan yasaları geri çevirme yetkisini elinden alacak ve yetkilerini kısıtlayacak yasal düzenlemeleri parlamentodan geçirme planı haberlerinin yayılmasının hemen ardından geldi.

İsrail Başsavcılığı, geçen şubat ayında Netanyuhu hakkında yolsuzluk, rüşvet ve görevi kötüye kullanma suçlamasıyla iddianame hazırlanmasına karar vermişti. Netanyahu, önümüzdeki ekim ayında ön duruşmaya çıkacak.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün