Alman gazetesi Bild manşetinde kipa dağıttı

Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Bild, ana sayfasında kesilebilir kipa yayınladı. Gazetenin editörü, “Eğer bir kişi kendini tehlikeye atmadan kipa giyemiyorsa, buna verilecek tek cevap herkesin kipa giymesidir. Kipa Almanya’ya aittir” açıklamasını yaptı.

Dünya
29 Mayıs 2019 Çarşamba

Almanya’da antisemitizmin gözlemlenmesinden sorumlu hükümet yetkilisinin Yahudilerin belli yerlerde kipa ile gezmesini tavsiye etmediğini söylemesinin ardından Bild editörü protesto başlattı.

Alman Bild gazetesinin editörü tüm Almanyalıların yerel Yahudi halkı ile dayanışma içinde olduklarını göstermek için ilk sayfasında kesilebilir kipa yayınladı. Protesto geçtiğimiz cumartesi antisemitizmin gözlemlenmesinden sorumlu hükümet yetkilisi Felix Klein’ın Yahudilerin geleneksel olarak başlarını örttükleri ‘kipa’yı ülkenin belli bölgelerinde giymemelerine dair tavsiyesine cevaben geldi.

Bild Gazetesi Editörü Julian Reichelt gazetenin basılmasından bir gün evvel Twitter’daki paylaşımında “Eğer bir kişi kendini tehlikeye atmadan kipa giyemiyorsa, buna verilecek tek cevap herkesin kipa giymesidir. Kipa Almanya’ya aittir” derken 27 Mayıs Pazartesi baskısının ana sayfasını paylaştı. Sayfada editoryal makale ve ortasında Davud’un yıldızı olan kenarlarından kesilip takılabilecek bir kipa bulunuyor. Editoryalde Klein’ın duruşu karşısında şok geçirdiğini belirten Reichelt “Almanya’da Yahudi yaşamının yeniden yeşermesinden dolayı minnettar olmalıyız. Tarihi bir mucize ve ödül sayılabilecek bu gelişmeyi kararlı bir şekilde savsunmalıyız” sözlerine yer verdi.

Almanya’da bir yıl önceye göre antisemit olaylar yüzde 19,6 yükselerek sayı 1.799’a ulaştı. Bunların yüzde 89’unun failini aşırı sağcılar oluşuyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün