Yüzyılın Anlaşmasının detayları

İki Toplum için Tek Kudüs Şehri

Dünya
10 Mayıs 2019 Cuma

ABD Yönetiminin Filistin-İsrail Barış Planı veya Başkan Donald Trump’ın verdiği isimle Yüzyılın Anlaşmasının detayları basına sızdırıldı.

İsrail basınının  verdiği habere göre, şimdilik gizli ve henüz resmen  açıklanmayan anlaşma aşağıdaki şartları taşıyor.

Hamas, Filistin Yönetimi ve İsrail’in imzalaması beklenen anlaşma  Yeni Filistin’in yaratılmasını sağlayacak.

Yeni Filistin’in toprakları  Yahudi yerleşimleri hariç olmak üzere, Batı Şeria ve Gazze olacak. Batı Şeria’daki bazı yerleşimler boşaltılacak. Kudüs, hem İsrail hem de Filistin tarafından başkent olarak kullanılacak.

Kudüs’ün Arap vatandaşları Yeni Filistin’in vatandaşları olacak.

Kudüs’ün Arap vatandaşlarının eğitiminden Yeni Filistin sorumlu olurken, diğer tüm sorumluluklar Kudüs Belediyesi tarafından yerine getirilecek.

Her dinin kutsal yerleri ilgili inancın yetkilileri tarafından yönetilecek ve halihazırdaki statüko korunacak, kutsal yerlerde iki toplum arasında gayrı menkul ticareti söz konusu olmayacak.

Mısır, Yeni Filistin’de toprak kiralayarak bir havaalanı ve endüstri merkezi açacak ve işletecek. Gazze ile Batı Şeria arasına bir otoyol yapılacak ve her iki bölge arasında denizden elde edilmiş tatlı su tesisatı döşenecek.

ABD, AB ve Körfez Ülkeleri, Yeni Filistin’e 30 milyar dolarlık bir finansman ile destekleyecek. Destek altyapı ve ekonominin yeniden inşası olarak açıklandı. Yeni Filistin silahtan arınmış bir ülke olacak ve bir saldırı karşısında güvenliğinden İsrail ordusu sorumlu olacak.

Anlaşmayı İsrail veya Filistin  tarafı imzalamayı ret ederse, ABD reddeden tarafa maddi desteği kesecek.  Anlaşma Batı ülkeleri dışında Suudi Arabistan , Mısır, Ürdün ve Körfez Ülkeleri tarafından destekleniyor.

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün