Almanya’daki neo-Nazi yürüyüşüne Yahudi cemaatinden tepki

Almanya’nın Saksonya Eyaletinde, sağcı bir partinin düzenlediği neo-Nazi yürüyüşüne, başta Yahudi cemaati olmak üzere birçok kesimden tepki geldi.

Dünya
8 Mayıs 2019 Çarşamba

Bahar Günü bayramında, Almanya sokaklarında neo-Naziler kendilerine uydurdukları üniformalarıyla bayraklar sallayarak yürüyüş yapınca Almanya’nın önde gelen Yahudi organizasyonları endişelerini dile getirdi.

Polisin denetiminde gerçekleşen yürüyüş görüntüleri tüm Almanya’da kızgınlığa sebep olurken, olayın yaşandığı ve aşırı sağın kuvvetli olduğu Saksonya Eyaleti yetkililerine müdahale etmeleri için çağrıda bulunuldu.

Almanya Yahudi Merkez Kurulu Başkanı Josef Schuster, “Plauen şehrinde Üçüncü Yol Partisinin düzenlediği neo-Nazi yürüyüşü rahatsız edici ve endişe vericidir” diyerek yürüyüşün Holokost’u Anma Günü arifesinde yapılmış olmasına dikkat çekti ve “Aşırı sağcıların Saksonya sokaklarındaki yürüyüşü Alman tarihinin en karanlık sayfalarını hatırlatıyor” dedi.

Üçüncü Yol, ufak ancak aşırı sağcılarla yakın bağları olan bir parti. Plauen’deki yürüyüş, Hitler Gençliğinin yürüyüşlerine benzetildi. Yürüyenler, “Cani yabancılar dışarı” ve “Artık Milliyetçi Sosyalizm!” diye bağırdı. Saksonya polisine göre yürüyüşe yüzlerce insan katıldı. Karşı protestocular ise uzakta tutuldular.

Yahudi Merkez Kurulu ise yürüyüşe baştan izin verilmemiş olması gerektiğini belirtti. Schuster, “Saksonya eyaleti aşırı sağcılarla mücadelede ciddiyse bu tür gösterilere izin vermemelidir... Yahudi cemaati sorumlu kişilerden ve eyalet yönetiminden görebildiğimiz sonuçları olan somut adım atmalarını bekliyor” dedi.

Saksonya’da 1 Eylül’de yapılacak seçimler öncesinde anketlere göre Başbakan Merkel’in merkez sağ Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi ile aşırı sağ Almanya için Alternatif Parti başa baş gidiyorlar.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün