Dünya yeni sinagog saldırısı ile ayakta...

Kaliforniya’da Poway Sinagoguna yapılan silahlı saldırı üzerine tüm dünyadan üzüntü ve destek mesajları geldi.

Dünya
30 Nisan 2019 Salı

Sadece altı ay içinde ikinci kere sinagog saldırısı ve dördüncü kere de insanların inançlarını hedef alan büyük çaplı saldırı, dünya kamuoyunun gündemine oturdu.

İsrail Devlet Başkanı Reuven Rivlin cumartesi günkü saldırı hakkında, “Poway’deki Habad Evine karşı düzenlenen silahlı saldırıyı duyduğumuzda şok geçirdik ve çok üzüldük. Özgürlük bayramımız Pesah sırasında ve Holokost Anma Gününden hemen önce Yahudi cemaatine karşı düzenlenen bu ölümcül saldırı, antisemitizm ve Yahudi nefretinin hâlâ her yerde bizimle olduğunun üzücü bir kanıtıdır” diye konuştu. Rivlin, Yahudilerin asla antisemitizm ve nefretin kazanmasına izin vermeyeceklerini sözlerine ekledi.

İsrail meclisi Knesset Sözcüsü Yuli Edelstein, Pesah Agadasında geçen sözleri hatırlatarak, “Her nesilde bizi yok etmek için ayaklanırlar, fakat her ne şekilde olursa ve her nerede ortaya çıkarsa çıksın, antisemitizmle savaşacağız” şeklinde konuştu.

Amerikalı politikacılar da sosyal medyada antisemitizmin ve sebepsiz nefretin Amerika’da yeri olmadığı konusunda açıklamalarda bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump silahlı saldırının hemen ardından, “Zarar görenlerin acılarını en derin şekilde paylaşıyorum” açıklamasında bulundu ve “olayın bir nefret saldırısına benzediğini” ekleyerek yetkililerin en yakın zamanda olayı sonuçlandıracaklarını söyledi.

Demokrat Kongre Üyesi İlhan Omar’ın son yorumlarının saldırıya sebep olduğu konusunda Twitter’da yapılan sayısız suçlamalara rağmen, Omar kurbanlar için üzüntüsünü belirtti. Twitter hesabında “Bugünkü San Diego’daki Habad Cemaatine yapılan ölümcül saldırı kalbimi parçaladı; tam da Pesah’ın son gününde ve Hayat Ağacı Sinagoguna yapılan saldırıdan tam altı ay sonra... Millet olarak dini nefret ve vahşetin korkunç yükselişini önlemeliyiz. Sevgi nefreti yener” yazdı.

Aynı şekilde Demokrat Senatör Bernie Sanders, “Her tür nefreti ve yobazlığı yok etmek için her gün çalışmalı ve Amerikalıları silah vahşetinden kurtarmak için ciddi adımlar atmalıyız” açıklamasında bulundu.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, “Pesah’ın son gününde, San Diego bölgesinde ve dünyanın her yerindeki Yahudi cemaatleri ile birlikte bugünkü sinagog saldırısı için yas tutuyoruz” dedi.

Amerikan Yahudi Komitesi (AJC), İftira ve İnkârla Mücadele Birliği (ADL) ve Dünya Yahudi Kongresi (WJC) gibi Yahudi kuruluşları da üzüntülerini belirterek taziye dileklerini ilettiler.

WJC Başkanı Ronald S. Lauder, “Böyle bir vahşet için kesinlikle bir gerekçe ve açıklama olamaz. Yine yeniden masum insanların sadece dinleri ve ibadet ettikleri yer sebebiyle hedef alınmaları anlaşılamaz bir konu” dedi.

ADL CEO’su Jonathan A. Greenblatt, “Charleston’dan Pittsburgh’e, Oak Creek’e, Cristchurch’den Sri Lanka’ya ve şimdi de Poway; artık ‘bu kadarı da fazla oluyor’ demeliyiz,“ dedi ve ekledi, “Liderlerimiz nefrete karşı bir olmalı ve hem sosyal medyada hem de toplumlarımızda bundan bahsetmeliyiz.”

İsrail-Amerika Konseyi açıklamasında, “Bu cinayetler birdenbire ortaya çıkmadı, bunlar dünyanın her yerinde insanları hâlâ etkileyen tarih kadar eski bir nefretin ürünü... Bugünkü olaylar ülkemizde artan antisemitizm hakkında tehlike çanlarını çalıyor” dedi.

Yahudi Ajansı Başkanı Isaac Herzog saldırı hakkında tek kelimeyle “Durdurulmalı!” şeklinde yorum yaptı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün