New York Times antisemit politik karikatürü için özür diledi

The New York Times, geçtiğimiz hafta yayınladığı ve daha sonra özür dilerken “antisemit politik karikatür” olarak tanımladığı karikatür nedeniyle büyük tepki aldı.

Dünya
30 Nisan 2019 Salı

Dünyaca ünlü New York Times gazetesinin uluslararası baskısında, 25 Nisan Perşembe günü yayınlanan karikatürde, İsrail Başbakanı Netanyahu, boynunda Davud’un Yıldızı tasması bulunan bir köpek olarak, kafasında kipa bulunan ABD Başkanı Trump’ı önden çekerken resmedilmişti.

İlk öfke dalgasının ardından, The New York Times cumartesi günü bir yazı yayınlayarak, görselin antisemit bir havada ve saldırgan olduğunu kabul ettiklerini belirtti. Buna rağmen özür dilemekten çekinen gazetede, karikatürün yayınlanma sürecinde bir değerlendirme hatası bulunduğu da ifade edildi.

Ancak kamuoyu ilk açıklamayı pek çok anlamda yetersiz bulduklarını bildirerek kınamaya devam etti.

Bunun ardından gazete pazar günü yayınladığı ikinci özür yazısında, “Çok üzgünüz. Karikatürün yayınlanma kararı, yetersiz bir öngörü ile çalışan tek bir editörün hatasına izin veren kusurlu bir sürecin ürünüdür. Olay inceleme altındadır. Şu anda iç süreç ve eğitimlerimizi değerlendirmekteyiz. Gözle görülür değişimlere ulaşmayı hedefliyoruz. Bu tip görüntüler her zaman tehlikelidir ama tüm dünyada antisemitizmin yükselişte olduğu bu dönemde daha da kabul edilemez özelliktedir” diye yazdı.

Karikatür, aralarında ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, İsrailli politikacılar ve uzmanlar ile pek çok Yahudi organizasyonun da bulunduğu geniş bir kesim tarafından eleştirildi.

Obama yönetimi döneminde ABD’nin İsrail büyükelçiliği görevini sürdüren Dan Shapiro, The New York Times’ın ikinci açıklamasını ‘daha uygun ve daha düzgün kelimelerle ifade edilmiş bulduğunu’ açıkladı.

Amerikan Yahudi Komitesi Başkanı David Harris, The New York Times’ın ikinci söylemini, ‘özür dilemeyen bir özür’ olarak nitelendirdiği ilk yayına göre çok daha iyi ve daha dürüst bulduğunu belirtti.

Karikatürü, Antonio imzasıyla haftalık Expresso gazetesinde yıllardır çalışan Portekizli karikatürist António Moreira Antunes çizdi.

Antonio daha önce de İsrail ile alakalı ve yayınlanmalarının ardından kınanan karikatürler çizmişti. Bunların arasında, 1983 yılında yayınlanan ve silahlarını Lübnanlı kadınlara ve çocuklara çevirmiş İsrailli askerleri, Varşova Gettosunda Yahudilere işkence yapan Nazilerin meşhur fotoğrafını andıracak şekilde gösteren karikatürü de bulunuyordu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün