Filistin Yönetimi vatandaşlarının İsrail’e tedaviye gitmesine engel oluyor

İsrail’in, teröristlere maaş vermesi nedeniyle Filistin hükümeti adına topladığı vergilerden bir kısmını mahsup etmesi üzerine, Filistin Yönetimi de vatandaşlarının İsrail hastanelerinde tedavi edilme masraflarını ödemiyor.

Dünya
29 Nisan 2019 Pazartesi

Politik bir savaş arasında kalan onlarca Filistinli hasta çaresiz.  Her sene Batı Şeria ve Gazze’den 3500 Filistinli, İsrail hastanelerinde tedavi oluyor.

Her ne kadar bazı hastalar Doğu Kudüs’te ekipmanı yeterli tıbbi kurumlar bulabilseler de kanser ve daha karmaşık hastalığı olan kişiler İsrail’in içindeki hastanelere gönderiliyor.

Filistinli bir hastanın İsrail hastanesine sevki için hem tedaviyi yapacak hastaneden bir davetiye hem de Filistin Yönetiminin tıbbi masrafları karşılayacağı garantisini gösteren bir belge gerekiyor.Son yaşanan siyasi çatışmalar sonrası Filistin Yönetimi bu belgeyi hastalara vermekten kaçınıyor.  Durumu protesto eden ‘İnsan Hakları için Doktorlar’ kuruluşu her iki tarafın da politikacılarını eleştirdi ve hastaların politikaya kurban edilemeyeceğini belirtti.

Adını vermeyen İsrailli bir yetkili aslında Gazzelilerin Mısır’a, Batı Şerialıların da Ürdün’e gitmeleri gerektiğini ancak bunun mümkün olmadığını belirtti.

1967 Savaşı sonrası İsrail ordusu Gazze’yi Mısır’dan, Batı Şeria’yı ise Ürdün’den almıştı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün